Hodočašće "Na izvorima franjevaštva"

Hodočašće "Na izvorima franjevaštva"

Od 10. do 15. travnja 2023. godine u organizaciji Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskog i bazilike sv. Antuna iz Zagreba župljani su hodočastili na same izvore franjevaštva. Izvještaj sa službene Facebook stranice bazilike sv. Antuna Padovanskog prenosimo u cijelosti. 

Autor
Svetište i bazilika sv. Antuna Padovanskog - Zagreb/Laudato/F.P.
Fotograf
Svetište i bazilika sv. Antuna Padovanskog - Zagreb
Objavljeno:
 
17.04.2023 17:48

 

Imali smo priliku vidjeti značajna mjesta iz života svetoga Franje, upoznati se s njegovim životom i, što je najvažnije, tražiti i pronaći nadahnuće za vlastito življenje vjere u svakodnevnom životu po uzoru na Asiškog siromaška. 

Dva autobusa hodočasnika u duhovnoj pratnji župnika i rektora Bazilike, fra Ivana M. Lotara te fra Vladimira Vidovića, ravnatelja Doma sv. Antuna i glavnog urednika Veritasa posjetili su Osimo, Loreto, Asiz, Casciju, Greccio i La Vernu.

U Osimu, malenom gradiću pokrajine Marche, počiva tijelo sv. Josipa Kupertinskoga, franjevca konventualca, zaštitnika učenika i studenata kojih je bilo i među našim hodočasnicima. Sveti Josip se odlikovao izvanrednom poslušnošću i skromnošću te je i jedan dio svoga života proveo u Asizu. Gospodin ga je podario darom mističnih iskustava, posebno levitacije za vrijeme slavljenja svete mise te molitve Majci Božjoj, kojoj je bio osobito odan. 

Upravo susretom s Nebeskom Majkom nastavili smo svoje hodočašće i to posjetom "talijanskom Trsatu" - Loretu, najvažnijem marijanskom svetištu u Italiji. U Loretu se čuvaju ostaci nazaretske kućice u kojoj je boravila Sveta Obitelj. Ovdje smo molili za naše obitelji, posebno za obiteljske susrete "Amoris Laetitia". Budući da smo u Loretu bili u utorak, nismo propustili izmoliti pobožnost sv. Antunu uz krunicu Svecu i pjesmu. 

Iduća dva dana intenzivno smo posjećivali sva ključna mjesta u gradiću Asizu u prekrasnoj Umbriji. Fra Ivan M. Lotar stručno je vodio bazilikom sv. Franje, tumačeći freske i vodeći katehezu o životu sv. Franje, budući da je i sam ovdje živio godinu novicijata. Osim Bazilike, posjetili smo i crkvicu Svete Marije Velike, nekadašnje asiške katedrale pred kojom se sveti Franjo skinuo, odrekavši se svijeta, rodnu kuću sv. Franje i sv. Klare, aktualnu asišku katedralu sv. Rufina gdje se čuva krstionica u kojoj je ovo dvoje asiških svetaca kršteno te grob i baziliku sv. Klare. 

Crkvica sv. Damjana (podno Asiza) i samotište "Carceri" (iznad Asiza) bili su posebno izazovni i lijepi te predviđeni za osobnu molitvu, pobožnost i vrijeme tišine. Poseban doživljaj bio je posjetiti mjesto smrti svetoga Franje - Porcijunkulu, gdje su hodočasnici imali priliku izmoliti potpuni oprost. 
Svetu misu smo slavili na grobu sv. Franje, dobrotom našega provincijalnog ministra fra Miljenka Hontića te kustosa asiškog samostana i to je bilo neizrecivo te gotovo mistično iskustvo.

Drugoga dana smo svetu misu slavili u svetištu Rivotorto, mjestu rođenja "konventualnosti" - zajedničkoga života fratara. 

Poseban dojam u srcima, posebno mlađih hodočasnika, ostavio je posjet grobu blaženog Carla Acutisa. Svima preporučamo čitanje njegovog životopisa i bolje upoznavanje sa životom ovog petnaestogodišnjeg sveca mladih čija je krilatica "Nemojte biti kopije, budite originali!" osvojila mnoga srca. 

Božić se dogodio i u Vazmenoj Osmini - i to upravo u mjestašcu Greccio u pokrajini Lazio, gdje je sveti Franjo bio rado viđen gost. Franjevački izvori ističu kako je pri svakom dolasku u Greccio, Svetac mještane pozdravljao pozdravom "Dobar dan, dobri ljudi!" - i tako ih uvijek motivirao na propitivanje vlastite savjesti. Ondje su upriličene žive jaslice, poprilično neobične i zauvijek zapamćene. Također, Greccio je i prva crkva ikad posvećena Franji iz Asiza i to već 1228. godine. Zapjevalo se na hrvatskom jeziku i "Radujte se narodi" i, naravno "U to vrijeme godišta". 

Ove godine franjevačka obitelj slavi 800 godina od ovoga slavnog događaja, što će naravno i naša Bazilika na Svetom Duhu lijepo obilježiti. 
Bračni parovi su bili osobito uzbuđeni hodočašćem u svetište svete Rite u pokrajini Umbriji u mjestašcu Cascia.

Svaki hodočasnik krenuo je s mnoštvom nakana, a sve njih - posebno naizgled beznadne slučajeve - predali smo Gospodinu upravo po zagovoru sv. Rite, svetice nemogućega. Nakon svete mise, bračni su parovi obnovili svoja ženidbena obećanja. 

Hodočašće smo završili usponom na brdo u pokrajini Toscani. I to ne bilo koje: La Vernu, franjevačku kalvariju. Prije dolaska u samo svetište, nismo propustili priliku posjetiti rodnu kuću renesansnoga genijalca, Michelangela Buonarrotija, posebno pobožnoga Majci Božjoj. 

Na brdu La Verna sveti je Franjo zadobio Kristove Svete Rane 1224. godine u molitvenom zanosu. Na La Verni, kao i svakoga dana hodočašća, smo slavili svetu misu, a zatim nas je dočekao i o svetištu govorio fra Ivan M. Đuzel - što nam je bila osobita radost i čast - koji se ondje nalazi na iskustvu. 

Nemoguće je u jednom tekstu sabrati sve milosne trenutke, prekrasne dojmove, brojne hodočasničke doskočice i anegdote, glazbu smijeha radosti i more suza ozdravljenja... 

Ono što je sigurno: ovaj itinerarij je nešto što se može i treba i više puta u životu doživjeti jer nas veličina malenosti svetoga Franje, svete Klare, bl. Carla, sv. Josipa Kupertinskoga zaista uvijek iznova oduševljava i nadahnjuje kako bismo evanđeoske kreposti doista mogli utjeloviti u iznimno izazovnoj svakodnevici u koju smo se vratili. 

Svi sveti Franjevačkoga Reda, molite za nas!

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: