Homilija kardinala Bozanića uz Jutarnju molitvu na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu

Homilija kardinala Bozanića uz Jutarnju molitvu na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić prilikom sudjelovanja na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti predvodio je u petak 10. rujna homiliju koju prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
YouTube/52nd International Eucharistic Congress
Objavljeno:
 
10.09.2021 10:39

 

Čitanje: 2 Kor 12,9b-10 
Uzorita gospodo kardinali, preuzvišena gospodo biskupi, draga braćo svećenici i đakoni, drage sestre i draga braćo u Kristu!

1.Jutros nas kratko čitanje predloženo u Liturgiji časova uvodi u Božju logiku, onu logiku koja će svoj vrhunac imati u otajstvu Križa, koja preokreće naše uobičajene navike. To je put kojim ide Utjelovljena Riječ, koju sveti Pavao opisuje sljedećim riječima u Prvoj poslanici Korinćanima: "Lûde svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom." (1Kor 1,27-29). .

Apostol Pavao ne hvali se vlastitim djelima, već Kristovim djelovanjem koji djeluje i u ljudskoj slabosti. Izražava paradoks kako se božanska snaga i moć spasenja u potpunosti očituju u slabosti, "kad sam slab, onda sam jak" (2Kor 12,10).

2. Draga braćo i sestre, često su u Svetom pismu slabi, maleni oni koji prepoznaju Boga i znaju ga slijediti. Mnogo puta su epizode, kako u Starom zavjetu tako i u Novom, u kojima se proživljava oskudica i siromaštvo, postale prilike u kojima se Bog otkriva. Vidi se to, na primjer, kad Ilija odlazi na put u pustinju i sjeda iscrpljen, sa željom da umre (usp. 1Kr 18,4), ili u velikom mnoštvu koje je danima slijedilo Isusa i bilo iscrpljeno. U tim je prilikama Gospodin taj koji im daje hranu, koji vraća snagu za put.

Prema Bibliji, siromasi i maleni jesu oni koji se u svakoj situaciji pouzdaju u Boga i znaju se skloniti u Njegovu snagu. To su oni koji, poput Blažene Djevice Marije, najbolje mogu ponoviti riječi psalma koji kaže: "Svi su izvori moji u tebi!" (87,7).
Kako kaže naš papa Franjo: ''Iako Euharistija čini puninu sakramentalnog života, ona nije nagrada za savršene, već velikodušan lijek i hrana za slabe'' (EG 47). 

3. Dragi sudionici 52. međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti, na Euharistijskom kongresu u Budimpešti 1938. godine, tadašnji zagrebački nadbiskup, danas blaženi mučenik Alojzije Stepinac, suočen s opasnošću rata koji je započinjao, podsjetio je da mi vjernici: "… u ovim strašnim danima, koje čovječanstvo proživljava, čvrsto vjerujemo, čvršće nego ikad, da postoji svemoćna Ljubav koja je sposobna ujediniti sve narode u veliku i sretnu obitelj. To je Kristova ljubav u Presvetoj Euharistiji. Ova vjera u svemoguću Ljubav okuplja nas danas iz svih dijelova svijeta... Sveta Euharistija zlatna je veza ljubavi, koja sjedinjuje čovjeka s Bogom. To je zlatna veza koja ujedinjuje pojedince, koja ujedinjuje obitelji, narode i nacije.... Mi katolici vjerujemo u to. Vjerujemo, i zbog toga ponavljamo riječima, punim vjere, svetog Ivana apostola: ''Nos credidimus caritati, quam Deus habet in nobis" (''Vjerujemo u ljubav, koju Bog ima za nas.'' / A. Stepinac, Homilija na Euharistijskom kongresu u Budimpešti 27. svibnja 1938.).
Draga braćo i sestre u Kristu, prepoznajući se siromašnima i slabima pred Bogom, pronalazimo izvor kršćanskog života u Isusu Kristu koji se daruje za nas, koji poznaje našu krhkost, koji postaje hrana na našem putu. Euharistija je izvor našeg života, snaga Ljubavi. 

 

(Prijevod homilije s talijanskog – Nina Fedor, Laudato TV.)

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: