Imenovan novi zrenjaninski biskup

Imenovan novi zrenjaninski biskup

Apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, objavio je da je Mirko Štefković, dosadašnji ekonom Subotičke biskupije, imenovan novim zrenjaninskim biskupom. 

Autor
Zrenjaninska nadbiskupija/Laudato
Fotograf
Zrenjaninska nadbiskupija
Objavljeno:
 
18.03.2024 15:11

 

Na početku tog svečanog čina, koji je započeo točno u podne, beogradski nadbiskup Ladislav Nemet pozdravio je nazočne te su svi zajedno najprije izmolili molitvu Anđeo Gospodnji. Potom je mons. Nemet pozvao nuncija da se obrati nazočnima.

Nuncij Gangemi okupljene je podsjetio da je zrenjaninski biskup, mons. Ladislav Nemet, 5. studenoga 2022. godine imenovan beograskim nadbiskupom, te je bilo potrebno providjeti novog zrenjaninskog biskupa. Imajući to u vidu, papa Franjo imenovao je mons. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom. Nuncij je pozvao svećenike i vjernike da s ljubavlju prihvate novog biskupa, a njemu je poželio Božji blagoslov u povjerenoj mu službi.

Potom se nazočnima obratio nadbiskup Nemet, koji je uime Zrenjaninske biskupije pozdravio novog biskupa i zaželio mu dobrodošlicu. On je izrazio želju da biskupija s novim biskupom nastavi svoj put s još većim poletom.

Okupljenima se obratio i imenovani biskup Štefković koji je izrazio svoje iznenađenje imenovanjem. On je zamolio nuncija da papi Franji prenese njegovu zahvalu za povjerenje koje mu je iskazao. ''Svjestan sam ozbiljnosti službe koju mi sveta majka Crkva povjerava, no istodobno sam svjestan i toga da u svemu ovome ne ću biti sam, nego da s punim povjerenjem mogu računati na narod Božji, na svećenike i vjernike laike ove drage i plemenite banatske ravnice'', istaknuo je. On je nadodao kako se raduje ''suradnji sa svima – bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu vrstu pripadnosti – kojima je na srcu dobrobit svakog pojedinca i cijele društvene zajednice u Banatu i šire''. Na kraju svog obraćanja mons. Štefković je pozvao svećenike i vjernike da ga uključe u svoje molitve, te je zaključio: ''Neka nam svima Isus Krist udijeli milost da On sam po nama bude trajno prisutan u ovoj našoj mjesnoj Crkvi, kako bi svi oni kojima smo poslani biti bližnjima po nama mogli iskusiti Njegovu blizinu i milosrđe''.

Na kraju susreta nadbiskup Nemet zahvalio je svima na dolasku te je obznanio da će biskupsko ređenje novog zrenjaninskog biskupa biti 1. lipnja 2024. u zrenjaninskoj katedrali s početkom u 11 sati.

Z1

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: