Imenovani članovi pripravnih povjerenstava za Sinodu o sinodalnosti

Imenovani članovi pripravnih povjerenstava za Sinodu o sinodalnosti

Generalni tajnik Sinode biskupa objavio je u utorak imena članova triju skupina koje imaju zadatak pomoći u pripravi Sinode o sinodalnosti 2023.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
21.07.2021 10:34

 

Imena su objavljena 20. srpnja, samo tri mjeseca prije početka dvogodišnje pripremne faze u koju su uključene katoličke biskupije diljem svijeta.

Tema nadolazeće skupštine jest: 'Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.'

Generalno tajništvo objavilo je imena članova upravnog odbora, povjerenstva za teologiju i povjerenstva za metodologiju.

Upravni odbor ima pet članova: nadbiskup Erio Castellucci, koji vodi talijanske biskupije Modena – Nonoantola i Carpi; p. Giacomo Costa, SJ, predsjednik Kulturne zaklade San Fedele iz Milana i direktor časopisa 'Aggiornamenti Sociali'; gosp. Pierangelo Sequeri, predsjednik Papinskoga teološkog instituta 'Ivan Pavao II.' za nauk o braku i obitelji; vlč. Dario Vitali, redoviti profesor na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana; i Myriam Wijlens, profesorica kanonskog prava na Sveučilištu u Erfurtu, Njemačka.

Povjerenstvo za teologiju ima 25 članova iz cijelog svijeta. Njime koordinira biskup Luis Marín de San Martín, jedan od dvojice podtajnika Biskupske sinode, pomaže Tajništvu Sinode pregledavanjem tekstova, iznošenjem teoloških prijedloga 'za razvoj sinodalnosti' te stvaranjem i dijeljenjem 'materijali za teološko produbljivanje', stoji na mrežnoj stranici Sinode.

Među članovima povjerenstva i tri su isusovca: p. Paul Béré iz Burkine Faso, prvi Afrikanac koji je osvojio prestižnu Ratzingerovu nagradu za teologiju; p. Santiago Madrigal Terrazas, profesor na Papinskom sveučilištu Comillas u Španjolskoj; p. Christoph Theobald, francusko-njemački teolog iz Centra Sèvres u Parizu.

Komisija za metodologiju, kojom koordinira s. Nathalie Becquart, podtajnica Biskupske sinode, ima devet članova, uključujući četiri žene: Cristinu Inogés Sanz, iz Španjolske, Christinu Kheng Li Lin iz Singapura, s. Hermenegild Makoro, CPS iz Južne Afrike i Susan Pascoe iz Australije.

Zadatci povjerenstva uključuju prikupljanje 'najboljih praksi za sinodalne procese na svim razinama', predlaganje 'metodologije sinodalnog procesa u svim njegovim fazama', izradu 'brošure / mrežne stranice o najboljim praksama' i rad na 'metodologiji / procesu za proslavu Biskupske sinode u listopadu 2023.'

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: