Indonezija: Uhićeni teroristi koji su planirali napad na papu Franju

Indonezija: Uhićeni teroristi koji su planirali napad na papu Franju

Pukovnik Aswin Siregar potvrdio je novinarima da su osumnjičenici privedeni, ali istraga još uvijek traje.

Autor
CRUX/Laudato/G.O.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
06.09.2024 17:50

 

Indonezijska policija uhitila je sedam osoba osumnjičenih za planiranje napada na papu Franju tijekom njegova posjeta Indoneziji, u sklopu apostolskog pohoda po Aziji i Oceaniji. Glasnogovornik, pukovnik Aswin Siregar, potvrdio je novinarima da su osumnjičenici privedeni, ali istraga još traje te nije jasno jesu li članovi iste terorističke skupine.

"Imamo mehanizam za praćenje i filtriranje. Imali smo dojavu od članova javnosti", izjavio je.

"Densus 88 poduzeo je pravne radnje protiv sedam pojedinaca... koji su uputili prijetnje u obliku propagande ili terorističkih prijetnji putem društvenih medija kao odgovor na Papin dolazak", dodao je Siregar.

Također je spomenuo da je bilo i prijetnji zapaljenjem određenih lokacija.

Prema informacijama izvora za The Straits Times, jedan od osumnjičenika posjedovao je lukove i strijele, dron te letke ISIS-a. "Jedan od uhićenih je militant koji pripada istoj terorističkoj skupini koja je napala Wiranto", izjavio je izvor, referirajući se na bivšeg indonezijskog ministra sigurnosti, koji je 2019. bio žrtva napada islamističkih terorista.

Motivi terorista bili su povezani s Papinim posjetom džamiji Istiqlal u Jakarti te apelom vlade medijima da se tijekom prijenosa uživo tog posjeta suzdrže od uobičajenog emitiranja islamskog poziva na molitvu.

Indonezija se posljednjih desetljeća suočila s brojnim islamističkim napadima, počevši od bombaškog napada na Baliju 2002. godine, u kojem je poginulo više od 200 ljudi.

Papa Franjo je 5. rujna posjetio džamiju Istiqlal, gdje se susreo s velikim imamom i potpisao zajedničku deklaraciju o toleranciji i klimatskim promjenama. U deklaraciji se izražava zabrinutost zbog dehumanizacije i nasilja koje često dovode do velikog broja žrtava, s posebnim naglaskom na instrumentalizaciju religije.

“Posebno je zabrinjavajuće što je religija često instrumentalizirana u tom pogledu, uzrokujući patnju mnogima, posebice ženama, djeci i starijim osobama,” stoji u dokumentu. Papa Franjo i veliki imam Umar također su naglasili da religija treba igrati globalnu ulogu u očuvanju dostojanstva svakog ljudskog života.

Na kraju su pozvali na promicanje kulture poštovanja i solidarnosti, rekavši: “Uistinu, vjerske vrijednosti trebale bi biti usmjerene na promicanje kulture poštovanja, dostojanstva, suosjećanja, pomirenja i bratske solidarnosti kako bi se prevladala i dehumanizacija i uništavanje okoliša.”

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: