Inocent XI. – papa koji je financirao obrane Europe od Osmanlija

Inocent XI. – papa koji je financirao obrane Europe od Osmanlija

Upravo u doba njegovog pontifikata pokušali su Osmanlije posljednji put osvojiti grad Beč, prijestolnicu Habsburške Monarhije, a blaženi Inocent XI. financirao je tom prilikom obranu kršćanskih zemalja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
12.08.2021 14:12

 

Dana 12. kolovoza 1689. umro je papa blaženi Inocent XI., jedan od baroknih papa. Rođeno ime bilo mu je Benedetto Odescalchi, a potjecao je iz ugledne plemićke obitelji iz sjeverne Italije. Rođen je u gradu Como, smještenom sjeverno od Milana i u neposrednoj blizini znamenitog jezera zvanog Lago di Como, piše Povijest.hr.

Benedetto Odescalchi postao je kardinalom 1645., a za papu je izabran 1676. godine, u dobi od 65 godina. Kao papa bio je štedljiv, a od kardinala je zahtijevao slično ponašanje. Time je uspio smanjiti troškove i poboljšati stanje riznice. Bio je također i protivnik nepotizma, ranije vrlo raširene prakse na papinskom dvoru.

Veliku je ulogu Inocent XI. Imao pri obrani Srednje Europe od Osmanlija. Naime, upravo u doba njegovog pontifikata pokušali su Osmanlije posljednji put osvojiti grad Beč, prijestolnicu Habsburške Monarhije. Blaženi Inocent XI. financirao je tom prilikom obranu kršćanskih zemalja od muslimanskih osvajača. Papa Inocent XI. proglašen je blaženikom Katoličke crkve 1956. godine od strane papa časnog sluge Božjeg Pija XII. Zanimljivo je da papu bl. Inocenta XI. čak i neutralni izvori ocjenjuju štedljivim, pobožnim i reformnim papom.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: