Iz katedrale izvučena 176-godišnja 'vremenska kapsula'

Iz katedrale izvučena 176-godišnja 'vremenska kapsula'

Dokumenti koji su izvučeni iz vremenske kapsule uključuju vremenski raspored građevinskih prekretnica i knjigu koja sadrži imena svećenstva i župa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
02.05.2021 10:39

 

Renoviranje najveće mađarske crkve, ostrogonske katedrale, pružilo je radnicima rijetku priliku za uvid u 176-godišnju vremensku kapsulu.

Dokumenti pronađeni u vremenskoj kapsuli nude rijetku vezu sa 19. stoljećem. Ona je bila zaštićena velikim križem na vrhu kupole, najviše u Mađarskoj. Zapečaćeni bakreni spremnik preživio je bombardiranje u Drugom svjetskom ratu, a 'Reuters' izvještava kako su kapsulu 1845. u križ postavili nadbiskup Jozsef Kopacsy i glavni arhitekt Jozsef Hild. Iako cilindrični bakreni spremnik nosi oštećenja od bombi bačenih tijekom Drugog svjetskog rata, sadržaj je na svu sreću sačuvan.

Dokumente iz kapsule proučava Csaba Torok, direktor riznice katedrale. On je objasnio kako dokumenti skriveni unutar kapsule pružaju 'rijetki uvid' u vrijeme kada je katedrala izgrađena.

– Nadbiskup Kopacsy znao je da za života ne će moći dovršiti gradnju, pa je po završetku križa želio u njemu ostaviti otisak sjećanja na graditelje i to doba – kazao je Torok.

Dokumenti koji su izvučeni iz vremenske kapsule uključuju vremenski raspored građevinskih prekretnica i knjigu koja sadrži imena svećenstva i župa.

Torok je ironično primijetio kako u vremenskoj kapsuli nije ostalo kovanica iz 19. stoljeća te kako je ova povijesna uspomena mogla pomoći u financiranju obnove katedrale. Ipak je pozdravio kapsulu kao dragocjenu poveznicu s prošlošću.

Katedralno osoblje željelo bi staviti novu vremensku kapsulu u križ prije nego što se obnovi. Budući da posao brzo napreduje, morat će požuriti sastaviti ju prije 30. lipnja. Nisu precizirali hoće li ostaviti neki moderni novac koji bi mogao pomoći u financiranju buduće obnove, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: