Izaslanstva HBK-a i BK-a BiH sudjelovala u radu simpozija o europskoj mladeži u Krakovu

Izaslanstva HBK-a i BK-a BiH sudjelovala u radu simpozija o europskoj mladeži u Krakovu

Od 20. do 23. listopada u Krakovu (Poljska) održan je simpozij o mladima, pod nazivom ''Get up! Christ is calling you!'' (Mk 10, 49) u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (Consilium conferentiarum episcoparum Europae – CCEE).

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.10.2022 11:24
Audio zapis članka

 

Simpozij je okupio oko 150 nacionalnih delegata odgovornih za sveučilišni pastoral, katoličko školstvo, katehezu, pastoral zvanja i pastoral mladih te su tijekom četiri dana provedena u Poljskoj nacionalni delegati imali priliku razmijeniti svoja iskustva.

Na simpoziju su se okupili predsjednik Odsjeka za katehizaciju u Vijeću europskih biskupskih konferencija (CCEE) te predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK-a, prof. dr. Ivica Pažin, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Slađan Ćosić, ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda BK-a BiH, vlč. Tomislav Mlakić, vlč. Ivan Matijević, uime Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih ''Ivan Pavao II.'', don Branimir Bevanda, povjerenik za mlade Mostarsko-duvanjske biskupije te predstavnici mladih Marija Zorka Vasilj i Jerko Oreč.

Program je započeo plenarnim zasjedanjem svih predstavnika. Prvog dana predavanja predstavnicima su se obratili krakovski nadbiskup, mons. Marek Jedraszewski, predsjednik CCEE-a, mons. Gintaras Grušas te predsjednik Malopolske regije, gosp. Lukasz Kmita. Nakon toga su se okupljenima obratili predstavnici mladih koji su iznijeli svoja iskustva djelovanja u pojedinim područjima. Po završetku plenarnoga predavanja uslijedila je Misa u svetištu sv. Ivana Pavla II. u Wielkiegu.

Drugog dana susreta, 12. listopada, sudionicima simpozija obratili su se predstavnici mladih pojedinih područja Europe, koji su iznijeli svoje viđenje Crkve i života u Europi danas. Nakon toga uslijedio je grupni rad po pojedinim sekcijama. Nacionalni predstavnici imali su priliku u malim grupama iznijeti svoja mišljenja u kojem smjeru treba promatrati daljni dinamizam Ckrve, posebno u svjetlu apostolske pobudnice ''Christus vivit''. Središnji dio dana bila je Misa u svetištu Ivana Pavla II. Simpozij je poslijepodne nastavljen predstavljanjem primjera dobre prakse u pojedinim državama Europe, a dan je zaključen molitvom za mir, koju su animirali mladi.

Treći dan simpozija, 22. listopada, započeo je molitvom Časoslova u čast sv. Ivana Pavla II. kojemu je bio posvećen cijeli dan, nakon kojega su se mogli ponovno čuti uspješni primjeri rada s mladima, dinamizma u katoličkim školama i katehetici, od Francuske preko Njemačke do Poljske. Središnji dio dana bila je molitva krunice u svetištu Božanskoga milosrđa, a nakon toga svečana Misa u svetištu sv. Ivana Pavla II., koju je predslavio mons. Marek Jedraszewski, krakovski nadbiskup, u zajedništvu s brojnim biskupima, svećenicima i narodom Božjim. U prigodnoj propovijedi, mons. Marek mladima je uputio snažnu poruku ohrabrenja koju je sv. Ivan Pavao II. donosio u ovaj svijet, s posebnim osvrtom na Evanđelje koje Petra poziva na ustrajno svjedočenje vlastite vjere, te je dodao: ''Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!'' Dan je završio euharistijskim klanjanjem na kojem se okupio veliki broj vjernika.

Posljednji dan simpozija, 23. listopada, započeo je Misom koju je predslavio nadbiskup Hranić u zajedništvu s biskupima i svećenicima. U svojoj propovijedi nadbiskup je istaknuo važnost iskrene molitve koju jasno vidimo u Evanđelju pročitanom na Misi. Zatim je uslijedio završni razgovor po pojedinim sekcijama u kojima su se sudionici simpozija mogli referirati na pojedine točke, kao i stavove koje su smatrali važnim iznijeti. Sve je završilo zajedničkim ručkom.

Kao što simpozij nosi naslov ''Get up! Christ is calling you!'' (''Ustani! Krist te zove!''), sudionici simpozija, u zajedničkom razmišljanju, ustrajnoj molitvi i razgovorima, došli su do zaključka da su mladi bitan dio crkvenoga djelovanja u današnjoj Crkvi. Stoga je važno raditi na modelima koji će mladima donijeti Krista.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: