Iznenadna smrt pape Ivana Pavla I.

Iznenadna smrt pape Ivana Pavla I.

Ivan Pavao I. bio je prvi papa koji je uzeo dvostruko ime, a to je učinio u čast svojim prethodnicima Ivanu XXIII. i Pavlu VI.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
saltandlighttv.org
Objavljeno:
 
28.09.2021 08:15

 

Na današnji dan preminuo je sluga Božji, papa Ivan Pavao I. Rodnim imenom Albino Luciani, umro je svega 33 dana nakon što je na konklavi izabran za novog poglavara Katoličke Crkve. Papa Ivan Pavao I. umro je u snu, a pored njegova kreveta pronađena je knjižica Tome Kempenca: 'Nasljeduj Krista', koju je Papa redovito čitao. 

Oko njegove smrti bilo je dosta kontroverzi, postojale su čak i teorije o tome da je ubijen. Premda javnost nikad nije saznala službeni uzrok smrti, pretpostavlja se da je umro od srčanog udara. Papa Ivan Pavao I. postao je tako jedan od papa s najkraćim pontifikatom u povijesti. Taj neslavni rekord još uvijek drži papa Urban VII., koji je na Svetoj Stolici boravio 13 dana.

Ivan Pavao I. bio je prvi papa koji je uzeo dvostruko ime. Kako je sam priznao, to je učinio u čast svojim prethodnicima Ivanu XXIII. i Pavlu VI. Nakon njegove smrti održana je nova konklava na kojoj je izabran sv. Ivan Pavao II. Tako je godina 1978. bila godina triju papa.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: