[IZVANREDNA VIJEST] Vrhovni sud poništio slučaj Roe protiv Wadea u povijesnoj odluci o pobačaju

[IZVANREDNA VIJEST] Vrhovni sud poništio slučaj Roe protiv Wadea u povijesnoj odluci o pobačaju

Vrhovni sud poništio je Roe protiv Wadea u povijesnoj odluci 6 - 3 objavljenoj u petak koja donosi iznenadni i dramatičan kraj gotovo pola stoljeća legaliziranog pobačaja diljem zemlje u SAD-u.

Autor
CNA/Laudato/F.P.
Fotograf
Hod za život
Objavljeno:
 
24.06.2022 18:00

 

Vrhovni sud poništio je Roe protiv Wadea u povijesnoj odluci 6 - 3 objavljenoj u petak koja donosi iznenadni i dramatičan kraj gotovo pola stoljeća legaliziranog pobačaja diljem zemlje u SAD-u.

Mišljenje, u slučaju pobačaja u Mississippiju, Dobbs protiv Jackson Women's Health Organization, naširoko se smatra najiščekivanijom i najposljednjom presudom Vrhovnog suda od Roea. Ne samo da poništava Roe, znameniti slučaj pobačaja iz 1973., već i Casey protiv planiranog roditeljstva, odluku iz 1992. koja je potvrdila Roe.

"Abortus predstavlja duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj. Roe i Casey su prisvojili tu ovlast", navodi se u mišljenju. "Sada poništavamo ove odluke i vraćamo tu ovlast narodu i njihovim izabranim predstavnicima."

Mišljenje Dobbsa napisao je pomoćnik sudaca Samuel A. Alito Jr. Pridruženi suci Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett pridružili su se mišljenju. Thomas i Kavanaugh podnijeli su podudarna mišljenja. Glavni sudac John Roberts podnio je mišljenje koje se slaže s presudom. Pridruženi suci Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan nisu se složili.

"Prebacivanjem Roea i Caseyja, ovaj sud iznevjerava svoja vodeća načela. Uz tugu - zbog ovog suda, ali više, zbog mnogih milijuna američkih žena koje su danas izgubile temeljnu ustavnu zaštitu - mi se ne slažemo", stoji u izdvojenom mišljenju.

Odluka ne zabranjuje niti kriminalizira pobačaj, niti priznaje ustavno pravo na život nerođenom djetetu. Ali jednim potezom koji oduzima dah, radnja suda uklanja ukorijenjene pravne barijere, koje je stvorilo i strogo provodi savezno pravosuđe, koje desetljećima blokiraju države poput Mississippija da snažno ograniče ili zabrane ubijanje nerođene djece u maternici.

U tom procesu, odluka uvodi novu eru politike pobačaja u SAD-u, a bojno polje se sada prebacuje na državna zakonodavna tijela. Ta demokratski izabrana tijela sada su slobodna raspravljati i regulirati pobačaj kako smatraju prikladnim, kao što se događalo kroz američku povijest prije nego što je Vrhovni sud federalizirao to pitanje.

Prema njegovom mišljenju koje se slaže u presudi, Roberts je pozvao na užu presudu.

"Odluka Suda da poništi Roea i Caseyja ozbiljan je potres za pravni sustav - bez obzira na to kako gledate na te slučajeve", stoji u njegovom mišljenju. "Uža odluka kojom se odbacuje pogrešna linija održivosti bila bi znatno manje uznemirujuća i ništa više nije potrebno za odlučivanje u ovom slučaju."

"Moja poanta je da je Roe usvojila dva različita pravila ustavnog prava: jedno, da žena ima pravo odlučiti prekinuti trudnoću; drugo, da takvo pravo može biti nadjačano legitimnim interesima države kada je fetus održiv izvan maternice “, dodao je u drugom trenutku. "Potonje se očito razlikuje od prvog. Napustio bih to pravilo o vremenu, ali u ovom slučaju ne vidim potrebe za razmatranjem osnovnog prava."

Istodobno, presuda označava prijelomni trenutak za Katoličku crkvu i širi pro-life pokret u Sjedinjenim Državama, koji su mukotrpno tražili Roeov preokret otkako je 19. siječnja 1973. donesena značajna odluka 7-2.

"Amerika je utemeljena na istini da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s Bogom danim pravima na život, slobodu i potragu za srećom", rekli su nadbiskup Jose H. Gomez iz Los Angelesa i nadbiskup William E. Lori iz Baltimora u zajedničkoj izjavi nakon objave mišljenja.

"Ova istina je teško opovrgnuta presudom Vrhovnog suda SAD-a Roe protiv Wadea, koja je legalizirala i normalizirala oduzimanje nevinih ljudskih života", nastavili su katolički biskupi. "Danas zahvaljujemo Bogu što je Sud sada poništio ovu odluku." Gomez je predsjednik Konferencije katoličkih biskupa SAD-a (USCCB), a Lori je predsjednica USCCB-ovog odbora za pro-životne aktivnosti.

"Današnja odluka također je plod molitava, žrtava i zagovaranja nebrojenih običnih Amerikanaca iz svih društvenih slojeva. Tijekom ovih dugih godina, milijuni naših sugrađana su zajedno mirno radili kako bi educirali i uvjerili svoje susjede o nepravdi pobačaja , ponuditi njegu i savjetovanje ženama te raditi na alternativama pobačaju, uključujući posvajanje, udomiteljstvo i javnu politiku koja istinski podupire obitelji", nastavlja se u priopćenju.

"Danas dijelimo njihovu radost i zahvalni smo im. Njihov rad za stvar života odražava sve što je dobro u našoj demokraciji, a pro-life pokret zaslužuje biti uvršten među velike pokrete za društvene promjene i građanska prava u povijest naše nacije."

Dobbsov ishod nije bio iznenađen, budući da je konačno mišljenje uvelike nalikovalo nacrtu koji je Alito napisao u veljači, a koji je procurio u tisak 2. svibnja.

U predmetu Roe protiv Wadea, sud je presudio da države ne mogu zabraniti pobačaj prije održivosti, što je sud utvrdio kao 24 do 28 tjedana trudnoće. Gotovo 20 godina kasnije, sud je potvrdio Roe u predmetu Planned Parenthood protiv Caseyja. U presudi iz 1992. stoji da, iako države mogu regulirati pobačaje prije održivosti, ne mogu nametnuti "neopravdani teret", koji je sud definirao kao "značajnu prepreku na putu žene koja traži pobačaj nesposobnog fetusa".

Zakon o gestacijskoj dobi Mississippija, predmet slučaja Dobbs, izravno je osporio obje odluke, jer zabranjuje pobačaj tjednima nakon 15 tjedana, znatno prije točke održivosti.

"Roe je od početka bio izrazito pogriješio. Njegovo je obrazloženje bilo iznimno slabo, a odluka je imala štetne posljedice. I daleko od nacionalnog rješenja pitanja pobačaja, Roe i Casey su rasplamsali raspravu i produbili podjele", navodi se u mišljenju .

“Vrijeme je da se poštuje Ustav i pitanje pobačaja vrati narodnim izabranicima”, stoji u mišljenju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: