Izvještaj Caritasa ''Spes'' petog dana rata u Ukrajini

Izvještaj Caritasa ''Spes'' petog dana rata u Ukrajini

Prema izvještaju Caritasa ''Spes'' Ukrajine, objavljenom u ponedjeljak 28. veljače, od početka ruske invazije na Ukrajinu ranjeno je 2040 civila, uključujući 45 djece. Ubijene su 352 osobe, uključujući 16 djece.

Autor
Caritas/Laudato/F.P.
Fotograf
Caritas Spes Ukraine
Objavljeno:
 
01.03.2022 13:18

 

UNHCR izvještava o 100 000 interno raseljenih osoba u Ukrajini, a 10 000 Ukrajinaca na kontrolnim točkama na zapadnim granicama pokušava doći do sigurnih teritorija. Tisuće njih ne će se moći vratiti svojim domovima jer ih je uništio rat. Tijekom posljednjih nekoliko dana vojne eskalacije, Caritas je pružio potporu za više od 2000 interno raseljenih osoba, većinom žena i djece.

Zakarpatska oblast

Caritas ''St. Augustine'', Caritas ''Spes Zakarpattia'' pronašao je 26 lokacija za smještaj (prenoćišta za mlade, rekreacijski centri, kampovi itd.) Trenutačno mogu smjestiti 2412 majki s djecom. U selu Solotvyno, u blizini granice s Rumunjskom, 375 ljudi dobilo je čaj i sendviče. U Vynogradovu je u domovima za mlade smještena 121 osoba, opskrbljena svim potrebnim stvarima: dekama, higijenskim potrepštinama, odjećom, hranom. Još uvijek postoji jedan problem: nekim interno raseljenim osobama potrebna je hrana za dijabetičare, koju je izuzetno teško nabaviti.

Lutsk

Na kontrolnom punktu Yagodyn-Dorohusk, na granici s Poljskom, kolona automobila dugačka je 10 km. Volonteri Caritasa ''Spes Lutsk'', Župe Sv. Petra i Pavla podijelili su tople obroke (knedle, kaše i žitarice, kekse itd.) za 110 osoba. Četrdeset i dvoje djece iz sirotišta u Kovelu u Integracijski centar u Volinskoj oblasti smjestio je Caritas ''Spes Lutsk''. Misija u potpunosti osigurava smještaj i hranu za djecu. Volinska regionalna teritorijalna liječnička udruga za zaštitu majčinstva i djetinjstva (Volinska regionalna dječja bolnica) priprema se za različite događaje i oprema skloništa za trudnice, rodilje, djecu na liječenju i njihove majke. Misija je osigurala smještaj i dala 2 vreće (40 kg) praška za pranje rublja. Danas su u Lutsku dostavljeni posebni paketi hrane za 20 djece oboljele od rijetke bolesti fenilketonurija.

Zhytomyr

Caritas ''Spes Zhytomyr'' priprema se za preuzimanje tereta humanitarne pomoći i pokroviteljstvo samaca starijih osoba, osiguravajući im hranu i lijekove. Četrdeset interno raseljenih osoba i štićenika iz ruralnih područja također je dobilo hranu jer su trgovine u malim selima zatvorene.

Lviv

Caritas ''Spes Lviv'' organizirao je obroke za ljude koji čekaju na granici s Poljskom u Rava-Ruskoj i Shehyni. Caritasovi centri također pružaju utočište interno raseljenim osobama u Lavovu i obližnjim gradovima, kao što su Ivano-Frankivsk, Chernivtsi i Ternopil. Do ovog dana ima mjesta za oko 350 ljudi, ali taj broj stalno se mijenja. Ta skloništa obično služe kao privremena sigurna mjesta na putu do granice. Samo 27. veljače podijeljeno je više od 350 toplih obroka.

Odesa

Caritas ''Spes Odesa'' trenutačno oprema 3 skloništa. U ponedjeljak su kupljene prostirke za spavanje, voda i konzervirana hrana.

Hrvatski Caritas pokrenuo je humanitarnu akciju za pomoć stanovništvu Ukrajine.

Novčani dar za pomoć Ukrajini može se uplati:

putem online uplata na hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
uplatom na žiroračun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć za Ukrajinu
pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen).
Novac prikupljen od Hrvatskog Caritasa dio je žurnog apela Caritasa Ukrajine i Caritasa ''Spes'' objavljen preko Caritasa Internacionalis.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: