Kalifornijski biskupi pokrenuli program s ciljem shvaćanja naravi rasizma

Kalifornijski biskupi pokrenuli program s ciljem shvaćanja naravi rasizma

Cilj je unijeti opipljivu promjenu u kojoj bi zajedno s biskupima sudjelovali i pripadnici klera, redovnici i vjernici Kalifornije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican news
Objavljeno:
 
25.09.2020 12:08

 

Ubojstvo Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je 25. svibnja usmrtio policajac, potaknulo je kalifornijske biskupe da pokrenu poseban program s ciljem preobrazbe srdaca za bolje shvaćanje naravi i veličine grijeha rasizma u ljudima, društvu i Crkvi. Inicijativu su objavili nakon proslave spomendana svetog Petra Clavera, apostola afričkih robova, kad su kalifornijski biskupi čuli dirljiva svjedočanstva trojice katoličkih Afroamerikanaca.

– Cilj je unijeti opipljivu promjenu u kojoj bi zajedno s biskupima sudjelovali i pripadnici klera, redovnici i vjernici Kalifornije – stoji u priopćenju objavljenom nakon susreta, u kojemu se podsjeća na riječi svetog Ivana Pavla II., koji u enciklici 'Sollicitudo rei Socialis' ('Socijalna skrb') ističe kako su strukture grijeha u društvu ukorijenjene u pojedinačnim grijesima svake osobe.

Tijekom ljeta, prigodom savjetovanja s raznim afroameričkim vjerskim vođama u Kaliforniji, utvrđene su glavne odrednice programa u trajanju od godinu dana. Program će se izvoditi u tri dijela. Prva je etapa slušanje: predstavnici afroameričkih zajednica sudjelovat će u nizu susreta na župnoj, biskupijskoj i državnoj razini kako bi ispričali svoja osobna iskustva. Cilj je pomoći razumjeti utjecaj koji rasizam ima na živote ljudi.

U drugoj etapi kalifornijski katolici bit će pozvani na prikupljanje rezultata tih susreta kako bi se suočili s temom rasizma u razgovoru sa samim afroameričkim zajednicama. Susreti će se održavati u obiteljima, župama i vjerskim zajednicama, a uključivat će sve: redovnike i laike, studente i nastavnike, mlade i stare. Zaključci susreta poslužit će kao temelj za treću etapu, odnosno za djelovanje koje će započeti 2021. godine.

U posljednjoj etapi primjenjivat će se u praksi dogovoreni postupci za suzbijanje predrasuda i rasističkih ponašanja, promičući novu 'kulturu susreta' u raznim životnim okruženjima: u biskupijama, župama, školama i obiteljima. Plan djelovanja obuhvaćat će inicijative na području obrazovanja, zagovaranja, slušanja i dijaloga, usmjerenih na 'pročišćenje' Crkve od grijeha rasizma i njegovih posljedica.

Susreti slušanja i dijaloga pripremit će daljnje korake za stalno obrazovanje i katehezu u borbi protiv tog fenomena s ciljem promjene društva i Crkve. Put koji slijedi bit će izazovan, ali to su koraci koje, kao Crkva, trebamo poduzeti kako bismo Isusovom mudrošću i milosrđem preoblikovali naše zajednice – istaknuli su kalifornijski biskupi.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu