Kardinal Czerny: 'Budućnost ima samo kultura koja prihvaća druge'

Kardinal Czerny: 'Budućnost ima samo kultura koja prihvaća druge'

Osvrt kardinala Michaela Czernya, podtajnika Odjela za migrante Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
unifrog.org
Objavljeno:
 
15.01.2021 09:33

 

Nova enciklika pape Franje, 'Fratelli tutti', izravno se odnosi na radosti i nade, tuge i tjeskobe migranata, izbjeglica i svih prognanih i marginaliziranih osoba. Srce enciklike poziv je na veće bratstvo i socijalno prijateljstvo među svim narodima i nacijama.

To piše kardinal Michael Czerny, podtajnik Odjela za migrante Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, na novom blogu International Catholic Migration Commission (ICMC). Kardinalov osvrt pod naslovom 'Fratelli tutti i rana raseljenih' navodi ključne dijelove dokumenta, podsjećajući na otvoreno bratstvo, koje omogućuje da se svaka osoba prizna, prepozna, uvažava i ljubi bez obzira na fizičku blizinu, mjesto na svijetu gdje je rođena ili gdje živi.

Kako prenosi portal Fratellanza umana, prema kardinalu Czernyju, svaka osoba ima pravo na dostojanstven život i cjelovit razvoj u zemlji svog podrijetla. To priziva odgovornost cijelog svijeta, jer najsiromašnijim državama mora se pomoći u razvoju. Ulaganja koja su potonjim potrebna ne zasnivaju se samo na održivom gospodarskom razvoju, već također prvenstveno u borbi protiv siromaštva, gladi, bolesti, degradacije okoliša i klimatskih promjena.

Podtajnik Odjela za migrante Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja ukazuje potom na moralni odgovor glede svih koji su prisiljeni u bijeg: to se može sažeti u četiri aktivna glagola: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati. No, brojne su prepreke koje se pojavljuju na putu migranata i izbjeglica. Prepreke rođene iz ksenofobnog mentaliteta koji nije kompatibilan s kršćanstvom.

Slijedeći smjernice enciklike, kardinal Michael Czerny ukazuje na nekoliko načina kako otvoriti vrata onima koji su pobjegli iz humanitarne krize i postali naš novi susjed. To uključuje, među ostalim, povećanje i pojednostavljenje izdavanja viza, usvajanje privatnih i javnih zagovaračkih programa, otvaranje humanitarnih koridora za najugroženije izbjeglice i nuđenje odgovarajućeg i pristojnog smještaja. Također je bitno zajamčiti osobnu sigurnost, pristup osnovnim uslugama i pravdi. Tako i dati slobodu kretanja i mogućnost rada; zaštititi maloljetnike i osigurati im redovan pristup obrazovanju.

'Fratelli tutti', ističe kardinal, jasno potvrđuje da pojedine države, djelujući samostalno, ne mogu usvojiti odgovarajuća rješenja. Potrebni su usklađeni napori na globalnoj razini, poput Globalnog dogovora (Global Compact) za sigurne, uredne i redovite migracije, održanog 2018. godine, jer odgovori mogu biti samo rezultat zajedničkog rada, dovodeći do globalnog zakonodavstva (governance) za migracije.

Kardinal u svom razmišljanju napominje da sam papa Franjo susret različitih kultura definira kao 'dar', onaj koji proizlazi iz migracije, susret koji može dovesti do obostranog bogaćenja, a kao konkretne primjere Papa spominje kulturno obogaćivanje koje je donijela migracija Latina u Sjedinjene Države i talijanska migracija u zemlju njegova podrijetla, Argentinu.

Ali, ta uzajamnost korisnosti, nastavlja on, ne predstavlja cjelokupnu stvarnost, a još manje onu temeljnu. Ističe kako bismo morali težiti tomu da budemo otvoreni prema drugima u duhu besplatnosti i velikodušnosti, što papa Franjo definira kao sposobnost činjenja nekih stvari zbog same činjenice da su one dobre same po sebi, bez nade da će postići nekakav rezultat, bez toga da se odmah očekuje nešto zauzvrat.

– Budućnost ima samo kultura koja slobodno prihvaća druge. To je naša budućnost i ona se mora dijeliti s potrebitima, uključujući migrante i izbjeglice. Poslušajmo apel pape Franje za pravednijim, humanim i bratskim svijetom, koji se temelji na ljubavi i uzajamnom bogaćenju, a ne na sumnjičavosti i hladnoj ravnodušnosti – zaključuje kardinal Czerny.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: