Kardinal Dziwisz: 'Ne bojmo se voljeti i služiti kao sv. Ivan Pavao ll.'

Kardinal Dziwisz: 'Ne bojmo se voljeti i služiti kao sv. Ivan Pavao ll.'

Blagdan sv. Ivana Pavla ll. posebno je obilježen u njegovoj rodnoj Poljskoj. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
diecezja.pl
Objavljeno:
 
23.10.2020 09:38

 

Blagdan sv. Ivana Pavla II. svečano je proslavljen u svetištu, u Krakovu, koje je upravo posvećeno Papi Poljaku. Središnje misno slavlje predslavio je krakovski nadbiskup Marek Jędraszewski, a propovijed je izrekao kardinal Stanisław Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik Svetog Oca, prenosi diecezja.pl.

Na početku homilije kardinal Dziwisz istaknuo je kako je 2020. godina proglašena godinom sv. Ivana Pavla II. povodom 100. godišnjice rođenja Karola Wojtyłe. Umirovljeni krakovski nadbiskup kazao je kako se na taj način ovjekovječuje sjećanje ne samo na rođenje Velikog pape već i na cijelo stoljeće, koje je duboko obilježio  'čovjek rođen u Wadowicama i koji je bio duhovni vođa Crkve i svijeta na prijelazu iz drugog u treće tisućljeće kršćanstva'. 

– Ovjekovječiti sjećanje na Ivana Pavla II. dio je našeg kolektivnog identiteta. Teško je zamisliti povijest prošlog stoljeća bez onoga što je ovaj Veliki i sveti papa pridonio u životu vjere, nade i ljubavi neizmjernog broja ljudi na svim kontinentima. Crkva i dalje živi baštinu vjere, učenja i svetosti Ivana Pavla II. Sudbinu Poljske i drugih naroda u našem dijelu Europe teško je zamisliti bez Pape 'iz daleke zemlje'. Upravo nam je on pomogao da prijeđemo Crveno more komunizma, a zatim nas je strpljivo naučio kako mudro koristiti divan, ali težak dar slobode – rekao je kardinal.

Kardinal Dziwisz kazao je kako moramo zahvaliti Bogu na daru života, ljubavi i služenja sv. Ivana Pavla II., te da nam je još više potrebna prisutnost njegove mudrosti u našem društvu, u vremenima zbunjenosti, nesporazuma, napetosti i sukoba, kojima svjedočimo i u našoj domovini – rekao je kardinal.

 

– Ne bojmo se voljeti i služiti kao on, jer ovo je kraljevski put koji vodi do punine života i radosti –zaključio je kardinal Stanisław Dziwisz.

Na kraju svete Mise, nadbiskup Marek Jędraszewski obznanio je odluku Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, prema kojoj je sv. Ivan Pavao II. proglašen zaštitnikom Malopoljske, jedne od 16 poljskih vojvodstava (regija), u kojoj je sv. Ivan Pavao ll. rođen i djelovao kao nadbiskup Krakova. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu