Kardinal Parolin slavio Misu na 106. obljetnicu prvog Marijina ukazanja u Fatimi

Kardinal Parolin slavio Misu na 106. obljetnicu prvog Marijina ukazanja u Fatimi

''Marijino je majčinstvo 'univerzalno' i ne poznaje zidove kulturološke, socijalne ni političke naravi'', rekao je kardinal Parolin.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.05.2023 11:59

 

Kardinal Parolin predslavio je svečanu Misu na 106. obljetnicu prvog Marijina ukazanja u Fatimi, na kojoj je sudjelovalo oko 200 000 hodočasnika iz cijeloga svijeta. Od Fatime čovječanstvo može naučiti 'vrijednost jedinstva, nade i mira', koje izrasta iz pluralnosti, rekao je među ostalim kardinal Parolin, piše IKA, pozivajući se na Kathpress.

U propovijedi se više puta osvrnuo na Fatimske poruke. ''Marijino je majčinstvo 'univerzalno' i ne poznaje zidove kulturološke, socijalne ni političke naravi'', rekao je kardinal Parolin. ''Ona'', nastavio je, ''nije 'nikad na strani zlogukih proroka', kao što i kršćanska vjera odbacuje svaku 'katastrofičnu verziju povijesti'. Blažena Djevica Marija umjesto toga naučava 'širiti prostore Crkve, kako bi Ona bila zajednica u kojoj u skladu postaje izlišna želja za dominiranjem drugima i ujednačavanjem sviju'.''

Kardinal državni tajnik pozvao je hodočasnike u Fatimi da mole za mir u svim dijelovima svijeta, počevši od Ukrajine. Podsjetio je pritom na susret pape Franje s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem istoga dana u Vatikanu. Apelirao je i na prevladavanje logike 'prava jačega' i obranu 'opljačkanog planeta', kako bi se 'napravilo mjesta za zakon ljubavi'. Nasuprot tomu, poručio je kako se valja suprotstaviti 'pogrješnom' mišljenju da je povijest 'progresivno i nezaustavljivo udaljavanje od Boga'.

Kardinal Parolin već je ranije bio u Fatimi kao Papin predstavnik, u listopadu 2016., nekoliko mjeseci uoči posjeta pape Franje tomu marijanskome svetištu, koji se dogodio u svibnju 2017. Papa je tada proglasio svetima dvoje fatimskih vidjelaca, Franju (1908. – 1919.) i Jacintu Marto (1910. – 1920.). Tijekom sadašnjeg dvodnevnog boravka kardinal Parolin podsjetio je na ponovni posjet Pape Portugalu u kolovozu, u povodu Svjetskog dana mladih. Simboli toga događaja, hodočasničko raspelo i ikona 'Salus Populi Romani', bili su istaknuti tijekom Mise u Fatimi.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: