Kardinal Puljić blagoslovio kapelicu koju je izgradio Husein Smajić

Kardinal Puljić blagoslovio kapelicu koju je izgradio Husein Smajić

Ovom crkvicom Smajić je želio da to bude crkva ''sve BiH'', odnosno svih Bosanaca i Hercegovaca.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
03.08.2022 12:29

 

U Veseloj kod Bugojna, nekada Veseloj Straži, Husein Smajić izgradio je kapelicu pored otkrivene srednjovjekovne crkve koju je jučer blagoslovio vrhbosanski nadbiskup u miru, kardinal Vinko Puljić, piše Nedjelja.ba.

Husein je kapelicu nazvao ''crkva mira, ljubavi i poštovanja'', a na blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela, 2. kolovoza, svečano misno slavlje ondje je predslavio kardinal Puljić.

Koncelebrirali su brojni svećenici iz Bugojna, Skopaljske doline, Kupresa, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine te mnoštvo vjernika i drugih gostiju.

Nakon svetopisamskih čitanja, nadbiskup u miru uputio je prigodnu propovijed, na početku koje je naglasio kako će kapelom upravljati župa Bugojno, dok će u kripti biti muzejski prostor za izloške pronađene tijekom arheoloških iskapanja, a time će upravljati Smajić.

– Ova crkva nije dovršena, ali je simbol. Crkva se trajno izgrađuje. Nema nikoga među nama da kaže ''Ja sam dovršen''. Svi mi do kraja života trebamo izgrađivati svoju vjeru, svoje srce. Zašto Gospa od Anđela? To je blagdan prije Velike Gospe kada su vjernici shvatili da je Bog poslao anđele da je uznesu na nebo. Zapravo, Velika Gospa, odnosno Uznesenje Marijino na nebo, nama je putokaz. I svi trebamo tamo doći. Makar baš ne volimo puno razmišljati o završetku svoga života. Međutim, sve nas to čeka i ne možemo to izbjeći – kazao je među ostalim kardinal Vinko.

Uslijedio je sam čin blagoslova kapelice nakon kojega se obratio i Husein Smajić.

– Zašto sam ovo učinio? Za ljubav ovog naroda. Za ljubav naše zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina. Za ljubav jedinstva i za ljubav da se ne razdvajamo po nacionalnosti, nego da se poštujemo kao ljudi i ne budemo neka plemena. To sve činim za mir i poštovanje među ljudima. Tu je i naša kraljica Jelena Kotromanić – Gruba – jedina žena koja je bila vladarica Bosne. Nju je bosanska vlastela skinula s vlasti i zatočila ovdje u ovoj crkvi. Naša kraljica čekala je više od 600 godina da to otkrijemo. Njoj u čast podigli smo spomenik. Vjerujem da je pokopana tu. Slali smo pronađeni skelet u Ameriku na procjenu i dobili smo podatke kako je riječ o jedinoj ženi na tronu koja je vladala Bosnom – kazao je Smajić.

Kad su izvođeni radovi na otkapanju, dolazile su žene muslimanke i donosile ručak i kolače za ljude na terenu. Ovom crkvicom Smajić je želio da to bude crkva ''sve BiH'', odnosno svih Bosanaca i Hercegovaca.

Povijest mjesta

Husein Smajić poduzetnik je iz Vesele. Na svom imanju Vesela straža tijekom izvođenja radova na izgradnji minihidroelektrane 2014., naišao je na zanimljive arheološke ostatke. Otkriće je prijavio nadležnim institucijama – očigledne dokaze kako je riječ o crkvi koja je nekada davno bila na tom mjestu. Zatim je vlastitim sredstvima nastavio iskapanja pod stručnim nadzorom te su iskopani vrijedni arheološki nalazi.

Prema nekim procjenama, crkva datira iz 13. stoljeće. O tome svjedoči i jedan sačuvani pisani dokument iz 1406. u kojem se navodi da je u toj crkvi održan kaputul bosanske franjevačke vikarije sve Bosne, te da ju je pohodio sam bosanski kralj Stjepan Ostoja.

Smajić je zemljište potom darovao Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a nakon konzerviranja otkopanih zidova odlučio je izgraditi novu crkvu koja je sada i posvećena.

Arheološka iskapanja od 2015. vođena su pod nadzorom Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada.

Kustos muzeja i ujedno arheolog Stipan Dilbe nadzirao je radove.

– U ovaj projekt Franjevački muzej Tomislavgrad uključio se 2015. i tu smo stalno aktivni. Na istraživanjima su radili Ljubo i Kruna Oreč, arheolozi iz Posušja. Ja sam povremeno dolazio i vodio računa o istraživanjima. Istražili smo ostatke crkve. U sklopu istraživanja pronašli smo 12 grobova. Najznačajniji je grob broj 1, i tu je pronađeno ono što je najvažnije, a to je platno prošiveno zlatnim nitima – baršun. Nađeno je jako puno luksuznih predmeta koji se vežu uz velikaške obitelji koje su živjele na ovom prostoru. Vesela je bila značajan trgovački centar. Ovdje je pronađena jedna od većih crkva istraženih na prostoru bosanskog kraljevstva. Prema povijesnim izvorima, na prostoru Vesele bio je franjevački samostan. Imamo indicije kako bi ovdje mogla biti crkva koja je bila u sklopu franjevačkog samostana. Buduća istraživanja će to dokučiti – kazao je Dilber, izvijestila je Nedjelja.ba.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: