Kardinal Puljić: 'Ne dajmo se zavesti čudnim stavovima u ime slobode i demokracije, Božji zakon je važniji'

Kardinal Puljić: 'Ne dajmo se zavesti čudnim stavovima u ime slobode i demokracije, Božji zakon je važniji'

Spominjući se Dana djedova i baka, podsjetio je da trebamo obnoviti obiteljsko zajedništvo kako bi djeca doživjela ljubav djeda i bake.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
25.07.2021 11:58

 

Četvrti obiteljski dan u Bosni i Hercegovini i Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen je danas u crkvi Svete Obitelji u Kupresu. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji s biskupskom braćom i drugim svećenicima.

U svojoj propovijedi dotaknuo se Božje ljubavi, o kojoj posebno govori evanđelist Ivan. Ta Božja ljubav nikad nije zatvorena u sebe, nego se dariva. Plod ljubavi, darivanja između muža i žene, jesu djeca.

– Budimo hrabri! Zato se ne dajmo zavarati i zavesti ovim čudnim stavovima u ime slobode i demokracije koji su protiv Božjih zapovijedi. Božja riječ uvijek je ispred ljudske, Božji zakon ispred ljudskih zakona. Ne dajmo se smesti današnjim mentalitetom koji ide protiv Božjeg zakona – kazao je kardinal Puljić.

U nastavku je progovorio o obitelji kao božanskoj ustanovi kako bi joj sačuvao dostojanstvo u ovim kriznim vremenima. 

– Ljubav se mora hraniti. Ako se ne hrani, ona se gasi. Ljubav je prvotno Božji dar, to da smijemo surađivati s Bogom i u toj ljubavi donositi živote na ovaj svijet. Ali, moramo moliti da ta ljubav uvijek izgara, da nikad ne posustanemo u toj Božjoj ljubavi. Želim ohrabriti naše obitelji da ne posustanu, da ne odustanu – poručio je.

Stoga je posebno svratio pozornost na pripravu za brak kako bi zaručnici ušli u brak spremni, poznavajući jedno drugo. U tome je istaknuo važnost molitve kao borbu protiv svih napasti.

– Svjesni smo da je među nas ušao mentalitet sebičnosti, i tako je naše društvo postalo sebično. Krivo je misliti da ima uspjeha bez patnje, trebamo učiti svoju djecu žrtvi, kako bi bili uspješni. Želim spomenuti što Papa naglašava. Ne smijemo zaboraviti one koji su svoje živote utkali u naš život – naglasio je kardinal.

Spominjući se Dana djedova i baka, podsjetio je da trebamo obnoviti obiteljsko zajedništvo, kako bi djeca doživjela ljubav djeda i bake. Oni mogu svoje žrtve prikazivati za mlade, za duhovna zvanja, za naše obitelji.

– Obitelj je prvo sjemenište, tako se odgajaju svećenici, redovnici i redovnice, kroz obiteljsku molitvu, kako bi Božje sjeme moglo niknuti. Da nema svećenika, izgubili bismo vlastiti identitet, ne bi nas više bilo – zaključio je.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu