Kardinal Puljić predslavio Misu za preminule od koronavirusa

Kardinal Puljić predslavio Misu za preminule od koronavirusa

Na početku propovijedi kardinal Puljić kazao je da mole za žrtve pandemije koronavirusa u Europi, koje su tako brojne da se čovjek zgrozi slušajući svakoga dana broj mrtvih. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
21.02.2021 11:13

 

U subotu 20. veljače, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, slavio je Misu za sve preminule od koronavirusa u Europi te posebno u Bosni i Hercegovini, prenosi portal nedjelja.ba

Uvodeći u misno slavlje, kardinal Puljić pozdravio je sve prisutne u katedrali i sve one koji su se duhom ujedinili u molitvi preko valova Radio Marije Bosne i Hercegovine. Pojasnio je da su se članice Vijeća europskih biskupskih konferencija, kojih ukupno ima 39, tako rasporedile da se u svakoj zemlji jednoga korizmenog dana osim nedjelje slavi Misa za sve preminule u Europi. Dodao je da je Bosna i Hercegovina na redu upravo ove subote, pa je odredio da tijekom te Mise u znak solidarnosti posebno mole za sve preminule u Europi, i posebno u Bosni i Hercegovini, od pandemije, ali i od drugih bolesti.

Na početku propovijedi kardinal Puljić kazao je da mole za žrtve pandemije koronavirusa u Europi, koje su tako brojne da se čovjek zgrozi slušajući svakoga dana broj mrtvih. 

– Hvala Bogu da se taj broj u posljednje vrijeme smanjio. Međutim, to je potresan trenutak. Istina je da se umire i od drugih bolesti: srčanih bolesti, raka, ali te druge bolesti nisu tako zarazne. Koronavirus u čovjekovu tijelu razara ona mjesta koja su već 'načeta' te uzrokuje smrt – kazao je kardinal.

Istaknuo je da tu bolest ne treba uzimati olako, napominjući da ima osoba koje u javnosti iznose neozbiljne komentare i 'floskule'. Dodao je kako se radi o ozbiljnoj, zaraznoj bolesti koja odnosi živote, pa su brojne obitelji u teškoj boli doživjele gubitak svojih najbližih. Napominjući da u bolnici postoje ograničenja kada je riječ o oboljelima od koronavirusa, potaknuo je sve koji slute da su zaraženi da se ispovjede i pričeste kako bi se kasnije u bolnici mogli u miru prepustiti liječničkoj brizi.

– Nisu umirali samo pacijenti, nego i liječnici. Među stotinama tisuća preminulih u Europi i brojni svećenici, redovnici i redovnice, posebno u zemljama jako zahvaćenim ovom pandemijom. Danas molimo za sve njihove duše, da im Bog bude milostiv – kazao je pastir Crkve vrhbosanske.
Sve je potaknuo na molitvu, posebno za one katolike koji nisu imali prigodu primiti sakramente Ispovijedi, Pričesti i Bolesničkog pomazanja prije svoje smrti, da im Bog grijehe otpusti te im dopusti zakoračiti u vječnost.

– Želimo na poseban način moliti za one koji su bili žrtve pandemije služeći bolesnicima, a to su svećenici i medicinski djelatnici. Brojni su umrli služeći bolesnicima. Neka im Bog bude nagrada za svu tu žrtvu koju su pokazali služeći bolesnima. Veliko je herojstvo što u tim teškim trenutcima nisu ostavili ljude, nego su ih zbrinuli. Ova pandemija treba nas odgojiti za solidarnost sa živima i s pokojnima moleći za njih. Zato i ova sveta Misa, koja je jedna od brojnih prikazanih za žrtve korone, jest izraz solidarnosti i blizine s onima koji su ožalošćeni i želja da još više kroz molitvu budemo solidarni s pokojnima, moleći da što prije ugledaju Božje lice i da ih Božje milosrđe zagrli. I mi u Bosni i Hercegovini pridružili smo se molitvi za pokojne od koronavirusa u Europi – rekao je kardinal Puljić.

Napominjući da pandemijsku zarazu ne treba uzimati olako, kardinal Puljić istaknuo je da, s druge strane, ne treba stvoriti 'blokadu straha' koja, kroz brojne informacije putem medija, blokira mnoge ljude. 

– Trebamo biti ozbiljni i odgovorni, ali ne smijemo dopustiti da strah blokira našu komunikaciju. Ako se ne možemo rukovati, doći i susresti jedni druge, možemo sačuvati komunikaciju koja je danas, Bogu hvala, moguća na mnoge načine – rekao je kardinal.
U nastavku propovijedi ispričao je zgodu iz prvih tjedana zahvaćenosti pandemijom početkom prošle godine. 

– Župnik je telefonski nazvao jednog župljanina koji je prestao ići u crkvu. Na upit iznenađenog župljanina, zašto zove, župnik mu je odgovorio da želi samo pitati kako je. 'Baš si zbunio ovim pozivom', odgovorio je župljanin. Često izrazi blizine zbunjuju ljude – kazao je propovjednik, ističući potrebu da, unatoč mjerama, ljudi moraju gajiti međusobnu blizinu i komunikaciju.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić kazao je da je u danima provedenim u bolnici i liječenja od koronavirusa i sam iskusio nemogućnost dolaska u posjet te još jednom potaknuo da svi koji osjete zarazu na vrijeme pozovu svećenika da ih opremi svetim sakramentima. 
– Moramo sačuvati slobodu duha i zdrave kriterije kršćanske komunikacije i istinske solidarnosti jednih s drugima – poručio je vrhbosanski nadbiskup, upućujući molitvu Kristu Gospodinu koji je došao na svijet radi grješnika.

U Molitvi vjernika molilo se za papu Franju, za obitelji pogođene smrću njihovih najbližih, za mlade, za pastire Crkve, za ljude u politici, liječnike, medicinske sestre, volontere i za sve koji nesebično ugrađuju svoje darove da se nadvlada snaga ovog zla te za sve preminule od pandemije koronavirusa u Europi i posebno u Bosni i Hercegovini.

Tijekom Mise asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, a liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni mješoviti zbor 'Josip Stadler', pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Tijekom ove korizme svakog se dana u svakoj zemlji, osim nedjelje, naizmjence mole Mise za preminule od koronavirusa u Europi. Tako su na Čistu srijedu, 17. veljače, prve na redu bile Albanska i Austrijska biskupska konferencija. Ciklus misnih slavlja za žrtve koronavirusa u Europi završit će na Veliki četvrtak, 1. travnja, u sjedištu CCEE-a, u švicarskom gradu San Gallenu. Hrvatska biskupska konferencija na redu je u srijedu 24. veljače te će se toga dana Misa slaviti u 7:30 sati, u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu