Kardinal Puljić uoči dolaska u Srebrenicu: 'Želim doprinijeti izgradnji osjećaja poštivanja žrtava'

Kardinal Puljić uoči dolaska u Srebrenicu: 'Želim doprinijeti izgradnji osjećaja poštivanja žrtava'

Kardinal Puljić izrazio je posebno žaljenje zbog današnje situacije u Srebrenici naglašavajući kako je u tome mjestu gdje se dogodio genocid ujedno i čovjek pogažen bez obzira na vjeru i politiku.

Autor
Nedjelja.ba/Laudato/D.R.
Objavljeno:
 
10.07.2020 18:29

 

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je da će nazočiti sutrašnjoj komemoraciji žrtava 25. obljetnice genocida u Srebrenici.

- Idem izraziti poštovanje žrtvama jer sam svjedok tih događanja. Iako u Bosni i Hercegovini živimo s ljudima različitih vjera kada je u pitanju smrt to nam je svima zajedničko. Želim pokazati solidarnost Katoličke Crkve s Islamskom zajednicom povodom obilježavanja 25. obljetnice genocida koji se dogodio nad Bošnjacima, muslimanima u Srebrenici. Na poseban način bih želio u javnosti razvijati kulturu poštivanja žrtava jer iza svake te žrtve netko je zaplakao - kazao je vrhbosanski nadbiskup za portal Nedjelja.ba

Pritom je poručio da tkogod niječe stradanja u Srebrenici taj ponovno ubija i otvara rane ljudima koji pate zbog žrtava rata. Zato svojom prisutnošću želi doprinijeti izgradnji osjećaja poštivanja žrtava bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Posebno je izrazio žaljenje i zbog današnje situacije u Srebrenici naglašavajući kako je u tome mjestu gdje se dogodio genocid ujedno i čovjek pogažen bez obzira na vjeru i politiku.

Osim što će sudjelovati na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, kardinal će se pomoliti i na grobu jedinog katolika, Rudolfa Hrena, koji je tamo pokopan.

- Otići ću se pomoliti na tom grobu. Mi nismo uspjeli doći do imena svih pobijenih katolika jer su cijele obitelji nestale te ih nema tko identificirati. Tamo nisu bile brojne katoličke obitelji te kako su članovi nestajali tako je nestala mogućnost identifikacije žrtava. Obvezno ću otići na njegov grob i moleći se za njega, pomolit ću se za sve nastradale - zaključio je vrhbosanski nadbiskup.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!