Kardinal Puljić: ''Važno je sačuvati jasnoću stavova i opredjeljenja''

Kardinal Puljić: ''Važno je sačuvati jasnoću stavova i opredjeljenja''

Zaključena Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
08.12.2021 16:16

 

Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, svečanom Misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova zaključena je Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, izvijestila je Nedjelja.ba.

Svetu Misu predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit, kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom, mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju više od 75 svećenika, među kojima su bili: generalni vikar VN-a, mons. Slađan Ćosić, provincijal Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić te generalni tajnik Sinode, dr. Mario Bernadić.

Misi su nazočili članovi Skupštine Prve sinode koji su na svečanosti prije Mise, u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije kardinalu Vinku uručili Završni dokument koji su izglasali 20. studenoga.

Na početku je kard. Puljić podsjetio da se  završna Misa Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije slavi na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, koja je i suzaštitnica Vrhbosanske nadbiskupije. Naglasio je da je 8. prosinca i nadnevak smrti sluge Božjega, prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, te je potaknuo nazočne da se mole za njegovo proglašenje blaženim. Čestitao je i naslovnik Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Sestara Služavki Maloga Isusa. Osvijestivši kako se svetkovina Bezgrješnog začeća naziva i čelo Božića. Na kraju je zahvalio sudionicima Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj homiliji kard. Puljić najprije je progovorio misnim čitanjima u kontekstu svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i grijeha koji je ušao u povijest čovječanstva.

– Grijeh je, dakle, stvarnost, i čovjek je zbog njega izgubio raj. Ali, nešto divno iz Božje ljubavi izlazi. On tada obećava da čovjek ne će biti odbačen jer će poslati Onu koja će roditi i Njezin plod bit će snaga protiv Zloga – rekao je kardinal i naglasio bitan pozdrav iz Evanđelja: ''Zdravo, milosti puna'', koji usmjerava na svetkovinu Bezgrješnog začeća.

Kazao je da taj pozdrav potvrđuje da zlo ne će taknuti Bezgrješnu.

– Ova je svetkovina zora spasenja. Bog nam ju je najavio i ostvario po Mariji, pripravljajući pod Njezinim srcem dostojno mjesto gdje će se utjeloviti i za nas roditi – naglasio je i dodao da ova svetkovina ukazuje na Božji zahvat spasenja čovjeka i čovječanstva.

Objasnio je kako je Marijino 'evo me' Njezina sloboda, jer Bog joj je pripravio put, ali nije joj oduzeo slobodu.

– Ona je to izgovorila u Nazaretskoj kući i pod križem – osvijestio je nadbiskup Vinko i istaknuo da je Marija u službi spasenja.

Nadalje je dodao kako je u današnjem vremenu čudne ideologije izuzetno važno prepoznati razliku između zloga i svetoga.

– Više ne smiješ spomenuti ni Božić ni božićne blagdane. Stvara se nekakav sinkretizam koji želi oprati pamet ljudima i ukinuti im identitet. Upravo je zato važno sačuvati jasnoću stavova i opredjeljenja – ustvrdio je kardinal Puljić.

Nadalje je progovorio o završetku zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije te započinjanje ostvarenja sinodskih odluka koje će biti objavljene kao ''program obnove ove mjesne Crkve u ovim teškim vremenima''.

– Sigurno je da nam je veliko nadahnuće sluga Božji Josip Stadler koji je na današnji dan 1918. umro, ali ostavio nam je divnu hrabrost vjere: svjedočiti i naviještati nadu unatoč svim kušnjama. Sinoda je upravo to, s vjerom moliti i svjedočiti nadu unatoč svim kušnjama koje proživljavamo – poručio je kardinal i zamolio da se ''ne truje javnost i ne krade nada''.

Poručio je da ono što želiš sebi, želi i drugima, pa će se odmah lakše uspostaviti razumijevanje.

– Nažalost, ta evanđeoska je izbrisana, te se javljaju napetosti. Zato želim da, slaveći ovu svetkovinu i izražavajući radost zbog održavanja Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, to bude izazov kako se u ovim vremenima ne bismo obeshrabrili – dodao je te podsjetio na riječi pape Franje: ''Ne dajte se umoriti'.

Osvijestio je da se obnova mjesne Crkve ne će ostvariti bez vjerničkog 'evo me', te je poželio da ''u sinodalnom hodu budemo hrabri s vjerom da je Isus s nama''.

– Ne dajmo ugasiti svjetlo vjere koje se posebice u došašću pali kroz simboliku svijeće. Neka se ta svijeća koju u srcu nosimo ne da ugasiti, kako bi mjesna Crkva osvjetlala lice i naviještala i svjedočila Kristovo evanđelje – rekao je na kraju nadbiskup Vinko te je pozvao sve na daljnje zajedništvo koje se posebice očitovalo tijekom Sinode.

Na kraju Euharistije, koju su animirali združeni zborovi pod ravnanjem fra Emanuela Jozića, kardinal je zahvalio svima koji su doprinijeli da se Sinoda dogodi te su nazočni zapjevali "Tebe Boga hvalimo".

Ovom Misom završen je dugogodišnji proces u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koji je započeo na svetkovinu sv. Petra i Pavla daleke 2012. Kao što je rečeno za vrijeme svečane predaje Završnog dokumenta nadbiskupu Puljiću u Svećeničkom domu, sada je potrebno donijeti strategiju djelovanja za budućnost, kako u praktičnom pogledu tako i u pravnom segmentu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: