Kardinal Sarah: 'Vratimo Mise s narodom!'

Kardinal Sarah: 'Vratimo Mise s narodom!'

Poslušnost čuva blago povjereno Crkvi. Valjanost posebnih mjera koje odrede biskupi i biskupske konferencije istječe kada se situacija vrati u normalno stanje – zaključio je kardinal Sarah.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.09.2020 19:07

 

U pismu predsjednicima biskupskih konferencija kardinal Sarah ističe potreban povratak u normalan kršćanski život, tamo gdje to dopušta epidemiološko stanje prouzročeno pandemijom.

– Hitno je potrebno vratiti se u normalnost kršćanskoga života, uz osobnu, fizičku prisutnost na Misi, tamo gdje je to moguće; nijedan prijenos ne može se usporediti s osobnim sudjelovanjem, niti ga može zamijeniti – istaknuo je kardinal Robert Sarah, pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, u pismu o slavlju liturgije tijekom pandemije koronavirusa i nakon nje, naslovljenom: 'Vratimo se s radošću Euharistiji!'.

Tekst, upućen predsjednicima biskupskih konferencija Katoličke Crkve, papa Franjo odobrio je 3. rujna, piše Vatican News.

– Pandemija novoga koronavirusa unijela je nemir, i to ne samo u društvene i obiteljske dinamike nego i u život kršćanske zajednice, uključujući liturgijsku dimenziju. Dok su pogani gradili hramove posvećene samo jednom božanstvu, kojima narod nije imao pristup, kršćani, čim su postigli slobodu kulta, odmah su izgradili mjesta koja su bila 'domus Dei et domus ecclesiae', u kojima su se vjernici mogli priznati Božjom zajednicom. Zbog toga Gospodinov dom pretpostavlja prisutnost obitelji Božje djece – napisao je kardinal.

Napomenuo je da kršćanska zajednica nije nikada težila odvajanju i nije nikada od crkve stvarala grad zatvorenih vrata. Odgojeni za vrijednosti života u zajednici i traženje općega dobra, kršćani su uvijek težili uključivanju u društvo. I u krizi zbog pandemije očitovao se snažan osjećaj odgovornosti u slušanju i suradnji s građanskim vlastima i sa stručnjacima. Biskupi su bili spremni donijeti teške i žalosne odluke, sve do duge odgode sudjelovanja vjernika na euharistijskom slavlju.

– Međutim, čim to prilike dopuste, potrebno je, i to hitno, vratiti se u normalan kršćanski život koji ima građevinu crkvu kao dom, te slavlje liturgije, posebno Euharistije, kao vrhunac kojemu teži djelovanje Crkve i ujedno vrelo iz kojega struji sva njezina snaga –  poručio je kardinal Sarah. 

Čim je to moguće, valja se vratiti Euharistiji, s još većom željom za susretom s Gospodinom, za biti s Bogom, primiti ga kako bismo ga ponijeli braći uz svjedočanstvo života punoga vjere, ljubavi i nade.

Kardinal je, osim toga, istaknuo da se, iako sredstva komunikacije obavljaju dragocjenu službu za bolesne i one koji ne mogu ići u crkvu, i pružila su važnu uslugu prenoseći svetu Misu kada nije bilo moguće slaviti ju u zajednici, nijedan prijenos ne može usporediti s osobnim sudjelovanjem, a ne može ga ni zamijeniti.

– Taj fizički kontakt s Gospodinom životno je važan, prijeko potreban, nezamjenjiv. Čim se utvrde i usvoje potrebni provjereni uvjeti kako bi se zaraza virusom svela na najmanju moguću mjeru, potrebno je da svi ponovno zauzmu svoje mjesto u zajednici vjernika, hrabreći one obeshrabrene, prestrašene, one koji su predugo odsutni ili rastreseni -–pojasnio je.

Kardinal Sarah u pismu potiče na olakšavanje sudjelovanja vjernika na slavljima, ali bez improviziranoga obrednog eksperimentiranja i u potpunom poštovanju odredbī, sadržanih u liturgijskim knjigama koje uređuju njihovo održavanje, te priznajući vjernicima pravo da prime Tijelo Kristovo i da se klanjaju Gospodinu prisutnom u Euharistiji na predviđene načine, bez ograničenja koja idu čak dalje od predviđenih higijenskih pravila koja su odredile javne vlasti ili biskupi.

– Da ne bismo pogriješili, sigurno je načelo poslušnost, poslušnost odredbama Crkve, poslušnost biskupima. U teškim vremenima kao što su ratovi i pandemije, biskupi i biskupske konferencije mogu dati privremena pravila koja treba uvažiti. Poslušnost čuva blago povjereno Crkvi. Valjanost posebnih mjera koje odrede biskupi i biskupske konferencije istječe kada se situacija vrati u normalno stanje – zaključio je kardinal Sarah.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: