Katedrala Managui: svjedoci tvrde da je požar podmetnut

Katedrala Managui: svjedoci tvrde da je požar podmetnut

Svjedoci tvrde da su vidjeli 'osobu u kapuljači'

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Twitter
Objavljeno:
 
01.08.2020 12:00

 

Jučer je u požaru koji je zahvatio katedralu u glavnom gradu Nikaragve, Managui, gotovo potpuno spaljen 400 godina stari križ Sangre de Cristo (Krv Kristova) koji mjesna Crkva štuje od 17. stoljeća i pred kojim je 1996. molio sv. Ivan Pavao II. Zbog vjerskoga i povijesnog značenja toga križa poduzete su brojne zaštitne mjere, prenosi IKA.

Iz toga razloga, tvrdi nadbiskup Manague kardinal Leopoldo Jose Brenes, nije moguće da su požar izazvale upaljene svijeće, kako to tvrdi potpredsjednica Rosario Murillo.

Svjedoci tvrde da su vidjeli 'osobu u kapuljači' koja je u kapelu katedrale ubacila Molotovljev koktel. Pomoćni biskup Silvio Jose Baez u tweetu je poručio da je 'napad na katedralu teroristički čin usmjeren protiv nikaragvanskih katolika'. Istaknuo je također da u toj kapeli ni nema svijeća.

Napad su osudile brojne nacionalne organizacije za ljudska prava i ostale nevladine udruge. Smatraju da je za njega odgovorna vladajuća Sandinistička fronta nacionalnoga oslobođenja 'te je stoga riječ o državnom terorizmu'. Također izražavaju zabrinutost za sudbinu svjedoka koji su proturječili vladinoj verziji.

Proteklih je tjedana u Nikargvi napadnuto više katoličkih crkava nakon što je kardinal Brenes zbog pandemije koronavirusa otkazao najveću nacionalnu crkvenu proslavu, u čast sv. Dominika Guzmana, utemeljitelja Dominikanskoga reda.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!