Katolički svećenik ekskomunikaciran jer ne priznaje papu Franju

Katolički svećenik ekskomunikaciran jer ne priznaje papu Franju

Budući da je tijekom mise umjesto za papu Franju molio za njegova prethodnika, jedan svećenik u SAD-u sada je ekskomuniciran. Osim ove, protiv njega postoje i druge optužbe.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wallpaperflare
Objavljeno:
 
11.08.2020 09:42

 

Svećenik u kalifornijskom gradu Sacramentu (SAD) ekskomuniciran je jer je u molitvi umjesto sadašnjeg pape Franje spominjao njegovog prethodnika Benedikta XVI. Budući da je, usprkos suspenziji, Jeremy Leatherby nastavio dijeliti sakramente i dovodio u pitanje legitimnost Pape, sam je izvršio automatsku ekskomunikaciju, piše The Sacramento Bee, a prenosi Fratellanza umana.

Biskup Sacramenta Jaime Soto izjavio je da ga je pokušao nekoliko puta kontaktirati, jer je Leatherby još 2016. godine optužen za kršenje svećeničkih obećanja. Tada je suspendiran, no sve donedavno je nastavio slaviti mise, ponekad i s više od 350 posjetitelja, kršeći tako ograničenja uvedena zbog sprječavanja epidemije koronavirusa. Svoje postupke opravdavao je izjavama da će zatvaranjem crkve prekršiti kanonsko pravo.

Leatherby je kazao kako je uvjeren da je Benedikt XVI. i dalje 'jedini pravi Papa'. Na Sotove upite nije odgovarao, pa je biskup članove svoje biskupije uputio da Leatherbyju ne dopuste slavlje sakramenata, te ih je pozvao da mole za njegovo pomirenje s Katoličkom crkvom. Leatherby je, s druge strane, naglasio da ne želi biti dijelom Crkve pod papom Franjom. Želi napustiti svećeništvo, piše u pismu.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu