Kölnska nadbiskupija želi drastično smanjiti broj župa

Kölnska nadbiskupija želi drastično smanjiti broj župa

Umjesto trenutačno više od 500 župa na 180 pastoralnih područja, 2030. bit će tek između 50 i 60 župa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
erzbistum-koeln.de
Objavljeno:
 
10.09.2020 08:45

 

Kölnska nadbiskupija reorganizira svoje župe: umjesto dosadašnjih 500, trebalo bi postojati tek između 50 i 60 župa. Generalni vikar Markus Hofmann ističe da će nove župe imati i drugačije zadatke od današnjih struktura. Biskupija ne vidi problem zbog najnovijih vatikanskih uputa za župe, prenosi Fratellanza umana.

– Kölnska nadbiskupija želi drastično smanjiti broj župa. Umjesto trenutačno više od 500 župa na 180 pastoralnih područja, 2030. bit će tek između 50 i 60 župa – rekao je generalni vikar u Kölnu, Markus Hofmann.

Središnji savjetodavni odbor kardinala Rainera Marije Woelkija, biskupijsko pastoralno vijeće, raspravljao je o planovima proteklih dana u Kölnu. Prve od ovih novih župa mogle bi se uspostaviti već u sljedećoj godini.

U skladu s tim, pod krovom novih župa trebalo bi biti nekoliko dosadašnjih. Dok je na čelu župnik, župe će voditi takozvani timovi odgovornih osoba, nastavlja generalni vikar u Kölnu. To je tim dobrovoljnih laika i svaki od njih zadatak obavlja ograničeno vrijeme.

– Bit će uspostavljen višestepeni postupak uspostave novih župa. Prije svega, razradit će se prijedlog za granice buduće župe, koji će se zatim proslijediti dotičnim pastoralnim područjima. Tamo će tim, sastavljen od predstavnika zajednice, odbora i mladih, župnika i dekana, raspraviti o prijedlogu s mogućnošću podnošenja zahtjeva za promjenama. Na kraju će kardinal Rainer Maria Woelki donijeti odluku o osnivanju župe – rekao je Hofmann. 

Najnovije vatikanske upute o župama u biskupiji ne vide kao problem. Prema predviđanjima, do 2030. godine u nadbiskupiji Köln bit će upola manje katolika i upola manje pastorala u odnosu na danas. Do sada su župe bile spojene samo u pastoralna područja i takozvane 'odašiljačke sobe'. S gotovo dva milijuna katolika, nadbiskupija Köln najveća je biskupija u Njemačkoj.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: