Korona nije zaustavila misionarke u Ugandi

Korona nije zaustavila misionarke u Ugandi

Misionarka Ljubić trenutno se nalazi u glavnom gradu Ugande Kampali, koja pripada u biskupiji Soroti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
ramski-vjesnik.ba
Objavljeno:
 
16.08.2021 09:54

 

Misionarka s. Vedrana Ljubić, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi, javila se iz Ugande te je za katolički tjednik Nedjelja progovorila o aktualnoj situaciji u toj afričkoj zemlji. Odmah na početku istaknula je kako je misionarsko djelovanje bitno ograničeno stanjem s koronavirusom u toj zemlji.

- Predsjednik je, bez puno razmišljanja, zabranio otvoriti crkve i džamije na čak još dva mjeseca. Vjerski su predstavnici reagirali tako što su na vijestima izjavili da će se narod oporaviti od korone i da će ekonomija biti bolja, ali će duhovni oporavak teže ići jer su se ljudi odvikli od crkve, džamije - kazala je s. Vedrana Ljubić.

Naglasila je kako pomažu bogoslovima na putu do svećeništva. Trenutno dva đakona čekaju svećeničko ređenje od 2019. godine.

- Trebali su se rediti 17. srpnja ove godine, no lockdown je uveden 10. srpnja. Ako će crkve biti zatvorene još dva mjeseca – tko zna kada će se rediti… Preporučam ih u vaše molitve. Za Afrikance je jako važno slavlje sa što većim brojem uzvanika te im neće biti lako prihvatiti činjenicu da samo roditelji mogu biti nazočni na ređenju - pojasnila je.

Misionarka Ljubić trenutno se nalazi u glavnom gradu Ugande Kampali, koja pripada u biskupiji Soroti. Kad ondje završe planirane radove uputit će se u regiju Olilim gdje žive plemena Iteso i Karamodja.

- Tu smo kupili zemlju za samostan i projekte, dok u Sorotiju mislimo još uz samostan izgraditi smještaj za djecu s posebnim potrebama, za one koji ne mogu u školu; a u Olilimu ćemo, najvjerojatnije, izgraditi školu za djecu s posebnim potrebama, krojačku i kuharsku školu - izjavila je.

Trenutno je zadovoljna napredovanjem u projektima u Sorotiju i Olilimu te je istaknula zahvalnost Bogu i dobročiniteljima.

- I dalje preporučam naše misijsko djelovanje u vašu molitvu i svaku drugu pomoć. Bog vas blagoslovio - zaključila je.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: