Kraljica Karamoje iz Hrvatske dolazi u Ugandu

Kraljica Karamoje iz Hrvatske dolazi u Ugandu

Kip će biti predan hrvatskim hodočasnicima koji će ga zatim donijeti u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Autor
Papinska misijska djela u RH/Laudato/G.O.
Fotograf
Papinska misijska djela u RH
Objavljeno:
 
13.05.2024 20:31

 

Na blagdan Majke Božje Fatimske dijelimo veliku radost i sve stavljamo u ruke i Srce naše nebeske Majke. Dana 13. svibnja 2024. godine, na blagdan Majke Božje Fatimske, u Fatimi, tijekom središnjeg slavlja blagoslovljen je Marijin hodočasnički kip za misiju Nawanatao, biskupija Moroto u Ugandi. Ova misija će kao 13. misija – župa, ove godine biti otvorena i posvećena upravo Majci Božjoj Fatimskoj, Kraljici mira. Kip će biti predan hrvatskim hodočasnicima koji će ga zatim donijeti u Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Mons. Damiano Guzzetti, biskup biskupije Moroto, u svojoj molbi nadbiskupu Fatime ovako je napisao: ''Ove godine odlučio sam otvoriti 13. misiju u svojoj biskupiji te ju posvetiti upravo Majci Božjoj Fatimskoj – Kraljici mira. Poznato Vam je kako je Karamoja jedna od najsiromašnijih regija istočne Afrike, a sa siromaštvom dolazi puno drugih problema: glad, krađe, ubojstva, gubi se mir koji je ovom narodu itekako potreban. Mir koji je potreban ne samo mojoj biskupiji, već vidimo da je potreban cijelomu svijetu. Uvjeren sam da Marijina prisutnost, na poseban način u čašćenju kao Majka Božja Fatimska, svojim porukama mira može isprositi toliko željeni nam mir i blagoslov obitelji pod čiju zaštitu ih povjeravam.''

U biskupiji Moroto djeluje hrvatski misionar, don Jakoslav Banić, koji je povodom ovog divnog događanja ovako poručio: ''Za sve nas hrvatske misionare koji djelujemo na ovom prostoru, ovo je poseban događaj i osjećaj duboke zahvalnosti da nam se daruje povjerenje te na čuvanje i štovanje kip Majke Božje Fatimske s Njezinom porukom mira. Poznato je kako je hrvatski narod privržen Blaženoj Djevici Mariji te joj se diljem domovine u mnogim Njezinim svetištima iskazuje naša privrženost i vjernost. Raduje nas činjenica što je crkva koju bismo trebali započeti graditi u rujnu ove godine dar hrvatskih vjernika, kao i dar franjevaca Hercegovačke provincije iz New Yorka i Švicarske. Marijin će kip tijekom sljedeća tri mjeseca biti u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te će mu u ruke biti položena krunica iz Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, dar franjevaca Svetišta Gospe Sinjske. U rujnu ove godine, mala skupina vjernika iz Hrvatske dopratit će kip Majke Božje Fatimske u biskupiju Moroto, a mjesni biskup položit će na kip krunu, dajući joj značenje Kraljica Karamoje.''

Don Jakoslav u misije je otišao u ožujku 2023. godine te neumorno služi narodu kojemu je poslan, kako bi u zajedništvu s prijateljima misija u domovini i svijetu, učinio sve koliko je god moguće da se pomogne narodu Ugande. Uz don Jakoslava, suradnica je u misiji i laikinja, gđa Anđelka Čotić (Splitsko-makarska nadbiskupija) koja je od biskupa dobila dozvolu misijskog djelovanja u biskupiji Moroto u Ugandi.

Vjernici misije Nawanataou već godinu dana intenzivno se pripremaju za ovaj događaj kao i otvaranje nove misije. Zemljište misije nazivaju Marijinim domom, a u molitvi željno joj poručuju: ''Majko, Tvoja djeca radosno Te iščekuju i dobro došla u svoj novi dom!''

Uz don Jakoslava Banića, u Ugandi djeluje nekoliko hrvatskih misionara i misionarki: misionar don Gabijel Jukić, sestre misionarke Družbe Kćeri Božje ljubavi i sestre misionarke Družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije.

Neka sve prati zagovor Majke Božje Fatimske, a mi nastavimo zajedno molitvama i pomoći za ovo veliko djelo. Pozvani smo činiti dobro i pomoći jedni drugima, dobrota nas povezuje u neraskidivo zajedništvo!

112

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: