'Kroz slavlje Uskrsa potrebno je utvrditi se u vjeri'

'Kroz slavlje Uskrsa potrebno je utvrditi se u vjeri'

Kardinal Puljić predslavio je euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
04.04.2021 15:09

Na svetkovinu Uskrsa svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predslavio je kardinal Vinko Puljić.

– Prva Pasha nazvana je prolazak, izlazak iz kuće ropstva, prijelaz preko Crvenog mora i hod u slobodu. Simbol te prve Pashe bilo je janje koje su u noći blagovali, njegovom krvlju namazali su dovratnike kuća. To je bila slika onoga što će kasnije se dogoditi, a što smo slavili ova tri dana koje zovemo upravo Pashalni misterij, kada slavimo to Janje, kojega i prorok i Ivan Krstitelj nazivaju Jaganjcem koji oduzima grijehe svijeta (...) Kao što je prvo janje bilo slika oslobađanja od ropstva, tako je i ova slika stvarna – ne samo slika, da je Isus bio istinski žrtva da nas izbavi od grijeha. I zato je i Uskrs jedan prolazak – prolazak od Velikog petka do praznoga groba – objasnio je kardinal u homiliji.

Napomenuo je kako se danas nameće kultura smrti.

– Donose se zakoni da se smije ubijati. A čovjek je stvoren za život i Bog ga je stvorio i dao mu dar života. Nažalost, čovjek se tomu ne zna radovati. Zato želimo, upravo u ovom Uskrsu, prepoznati dostojanstvo života, dostojanstvo kulture života ugraditi u društvo, u međuljudske odnose, u sve narode – kulturu života. Život prihvatiti i život čuvati, život zbrinjavati i zauzimati se. Zato u ovoj pandemiji koja stvara napetost i strah ne ćemo strahovati pred smrću, nego ćemo se zauzeti u borbi protiv toga – onoga što ubija život. Zato, treba odati priznanje svima koji se bore za živote, počevši od medicinskog osoblja do svih drugih struktura koje se bore da ljudski život bude dostojanstven. Izgubili smo vrednovanje života, a nema života bez darivanja i žrtvovanja, počevši od samih nas. Zato moramo i sami odgajati tu kulturu života, spremnost na darivanje. Nažalost, sebičnost i mržnja služe kulturi smrti. Vidimo kako se nadvio nad ovim društvom jedan sumrak, gdje čovjek gubi orijentaciju. Zato želimo danas u slavlju Uskrsa prepoznati to kao dar života – zemaljskog i vječnog. Krist nam je donio to svjetlo da nas prosvijetli – smrt nema zadnju riječ. Kroz slavlje Uskrsa potrebno je utvrditi se u vjeri – poručio je, među ostalim, kardinal Vinko, izvijestila je nedjelja.ba.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: