Međunarodni dan Afrike

Međunarodni dan Afrike

Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan Afrike, kada su 1963. godine 32 neovisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekoloniziranja.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
25.05.2021 17:07

 

Međunarodni dan Afrike nacionalni je praznik u svim zemljama potpisnicama i tom se prigodom obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja u postizanju kvalitetnijih uvjeta života i uklanjanju svih oblika kolonijalizma, kao i međunarodna suradnja i djelovanje u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i Deklaracijom o ljudskim pravima. Desetljećima je Organizacija afričkog jedinstva imala bitnu ulogu u političkim zbivanjima na cijelom kontinentu, a 2002. transformirana je u Afričku uniju.

Drugi po veličini kontinent na svijetu danas ima 55 suverenih i neovisnih država u kojima, prema procjenama, živi oko 1,2 milijarde ljudi. Afrički vjernici uglavnom su muslimani, kršćani (Rimokatolička, Protestantska, Etiopska i Koptska Crkva) i pripadnici raznih domorodačkih vjerovanja. Afrika je poznata po svojim prirodnim resursima i kulturnim dobrima, kao i demografskoj ekspanziji te siromaštvu koje je u mnogim zemljama posljedica dugogodišnjih ratova.

U nekim od najsiromašnijih država svoj pastoralni i humani doprinos daju svećenici, redovnici i redovnice Crkve u Hrvata, njih više od 70.

Misionari Crkva u Hrvata uvijek ističu koliko im je važna molitvena i materijalna potpora iz domovine. Svi koji su zainteresirani mogu im pomoći svojim molitvama, kao i financijski putem Papinskih misijskih djela.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu