Mladi iz Amazonije sudjeluju u inicijativi 'Franjina ekonomija'

Mladi iz Amazonije sudjeluju u inicijativi 'Franjina ekonomija'

Traženje različitih prijedloga što se tiče poljoprivrede i energije, svrha je četiriju tečajeva koje su organizirali mladi, sudionici inicijative 'Franjina ekonomija'.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
15.07.2021 19:21

 

Danas je počeo prvi od četiriju specijalističkih tečajeva povezanih s poljoprivredno-prehrambenim sektorom i proizvodnjom energije, pogleda upravljenoga na svjetski susret mladih gospodarstvenika i poduzetnika koji će se, u sklopu inicijative 'Franjina ekonomija' (The Economy of Francesco) održati u listopadu, piše Vatican News, a prenosi IKA.

Traženje različitih prijedloga što se tiče poljoprivrede i energije, svrha je četiriju tečajeva koje su organizirali mladi, sudionici inicijative 'Franjina ekonomija', u suradnji sa Svjetskim forumom za hranu (World Food Forum), neovisnom globalnom mrežom koju su organizirali i koju vode mladi kako bi promijenili poljoprivredno-prehrambene sustave i postigli ciljeve održivoga razvoja.

Riječ je o tomu da se pronađu drukčiji prijedlozi u odnosu na ono kako se obično radi, nastojeći izbjeći promjene samo za bogate narode, koje neke ostavljaju iza sebe, istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan član središnjeg odbora 'Franjine ekonomije' i koordinator Sela za poljoprivredu i pravednost, energiju i siromaštvo, Maurizio Pitzolu. Napomenuo je, osim toga, da je pozornost, što se tiče energije, usmjerena ponajviše prema najsiromašnijim narodima, posebno u afričkim zemljama, u Južnoj Americi, jugoistoku Azije, ali i najsiromašnijima u razvijenijim zemljama.

Na spomenutom se tečaju – webinaru – posebno ističu svjedočanstva dviju mladih žena, iz Kolumbije i Ekvadora, koje predstavljaju domorodačke narode Latinske Amerike, a koje se bore protiv nepravda koje posljednjih desetljeća proživljavaju njihovi narodi zbog neodrživoga razvoja industrije. Njihovo zauzimanje proizlazi iz želje lokalnoga stanovništva da očuva biološku različitost, svoju tradiciju, svoju kulturu. Na webinaru će se također pokušati objasniti da su Amazonska prašuma i narodi koji  u njoj žive u velikoj opasnosti zbog neodrživoga razvoja koji žele donijeti velike multinacionalne kompanije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu