Mons. Stipić: 'Svećenici svojim primjerom, ponašanjem i govorom svjedoče Isusa Krista'

Mons. Stipić: 'Svećenici svojim primjerom, ponašanjem i govorom svjedoče Isusa Krista'

U drugom dijelu razmatranja mons. Stipić govorio je o razvoju svijesti o pozivu i unutarnjem prihvaćanju svećeništva kao dio svog života.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Križevačka eparhija
Objavljeno:
 
21.09.2020 09:00

 

U grkokatoličkoj Župi Preobraženja Gospodnjeg, u Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini, proteklog vikenda održane su duhovne vježbe za svećenike grkokatoličkog bosansko-hercegovačkog vikarijata Križevačke eparhije. Duhovne vježbe predvodio je novoimenovani vladika križevački, mons. Milan Stipić. Tema duhovnih vježbi bila je: 'Identitet svećenika u 21. stoljeću'.

U prvom dijelu mons. Stipić govorio je o svećeničkom zvanju kao Božjem, a ne ljudskom pozivu.

- Pošli smo s ljubavlju, otvorena srca u nešto što do kraja ne poznamo, poput apostola Petra i Andrije kad su pošli za Isusom u Kafarnaumu. Oni su, kao i mi, imali samo oduševljenje i nisu zapravo znali što ih čeka. To je zapravo tek prvi korak u svakom duhovnom pozivu - rekao je mons. Stipić.

U drugom dijelu razmatranja vladika je govorio o razvoju svijesti o pozivu i unutarnjem prihvaćanju svećeništva kao dio svog života.

– Svećeništvo je bitno utkano u naše biće i ono nas uvijek prati. Svijest o pozivu raste skupa s nama kao ljudima. Mi svećenici svojim primjerom, ponašanjem i govorom svjedočimo ljudima samoga Isusa Krista u svakom trenutku života. Isus Krist našim vjernicima izgleda onako kako mi izgledamo. Zato mi ne možemo biti polovični u svom zvanju ili svećenici 'na određeno vrijeme – istaknuo je mons. Stipić, naglasivši kako se svećenici moraju vladati, ponašati i svoje svagdanje obveze izvršavati prvenstveno s ljubavlju kako bi bili svijetli primjer Kristove prisutnosti, uvijek i svugdje.

Za vrijeme duhovnih vježbi svećenici su se molitvenom službom spomenuli pokojnih vladika, svećenika, monaha i monahinja iz bosansko-hercegovačkog vikarijata i eparhije. Duhovne vježbe završile su bratskim ručkom na kojem su bili predstavnici Rimokatoličke te srpske Pravoslavne Crkve, kao i predstavnici lokalne vlasti. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu