Mostar: mons. Palić predslavio Misu za sudionike V. hrvatskog iseljeničkog kongresa

Mostar: mons. Palić predslavio Misu za sudionike V. hrvatskog iseljeničkog kongresa

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je Misu za sudionike V. hrvatskog iseljeničkog kongresa ''Izazovi i perspektive zajedništva'', u četvrtak 1. srpnja, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Kristijan Almaši
Objavljeno:
 
01.07.2022 11:52

 

Biskup Palić u propovijedi je pozdravio sve prisutne sudionike. Naglasio je važnost zajedništva, istaknuvši da ''zajedništvo znači činiti nešto zajedno, doživljavati, stvarati, razgovarati, učiti, smijati se, voljeti, dijeliti, tješiti, tugovati i naravno moliti se''.

Nastavio je govoriti kako se kršćansko zajedništvo očituje kao zajedništvo u Kristu. Naglasio je da je sv. Pavao najviše pozivao vjernike (kršćane) na zajedništvo u Kristu. Također je istaknuo vrlinu pravednosti, osvrnuvši se na primjer proroka Amosa, rekavši da je ''temelj pravde ispravno štovanje Boga, a ispravno štovanje Boga zahtijeva promicanje pravde u svijetu''.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kulturna večer u Hrvatskom domu ''Herceg Stjepan Kosača'', na kojoj je predstavljen zbornik ''Hrvatska izvan domovine IV.'' Zbornik su ukratko predstavile urednice: izv. prof. dr. Ivana Hebrang Grgić i Tanja Trošelj Miočević. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje i službeno otvaranje izložbe ''Dio nas'' u Galeriji kraljice Katarine Kosače, koju je uime mostarskog gradonačelnika otvorio predstavnik gradskih vlasti.

Večer je završila nastupom ženskih i muških klapa uz prigodni domjenak za sve sudionike.

Svečana ceremonija otvorenja kongresa održat će se u petak, na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Tom prilikom sudionicima će se obratiti organizatori, partneri te dužnosnici iz političkog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među ostalima, pozdravni govor uputit će i biskup Palić.

Uslijedit će četiri plenarna predavanja. Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, predsjednik BK-a BiH i predsjednik Vijeća HBK-a i BK-a BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, održat će predavanje ''Aktualni trenutak Katoličke crkve u BiH''.

Potom će se kongres nastaviti dvodnevnim radnim dijelom s brojnim panelima i promocijama. Kongres će završiti posjetom svih sudionika Međugorju.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: