Mozaici u Aji Sofiji bit će pokriveni tijekom muslimanske molitve

Mozaici u Aji Sofiji bit će pokriveni tijekom muslimanske molitve

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke Omar Celik jučer je najavio da će mozaici u istanbulskoj bazilici Svete Mudrosti za vrijeme muslimanske molitve biti pokriveni zastorima ili laserima, prenosi IKA.

Autor
IKA/Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
14.07.2020 12:23

 

Bazilika Svete Mudrosti bit će otvorena za posjetitelje, a ulaz će biti besplatan. Vladajući su dali obećanje da će kršćanske ikone biti otkrivene i otvorene za sve posjetitelje, dok nije pojašnjeno kako će se mozaici pokrivati laserima.

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Erdoğan proglasio je 10. srpnja Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske bazilike u muzej 1934. bilo nezakonito. Ta odluka izazvala je kritike i zabrinutosti u svijetu. Među ostalim, UNESCO je priopćio kako će razmotriti status bazilike koja je na popisu svjetske baštine, a Papa Franjo na nedjeljnom je Angelusu rekao kako je veoma ožalošćen tom odlukom. Celik je, pak, na konferenciji za medije izjavio da je najveće nepoštovanje spram Aje Sofije u povijesti pokazala Sveta Stolica.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: