Na Haitiju oteto 10 katolika

Na Haitiju oteto 10 katolika

Skupina od 10 otetih katolika putovala je područjem sjeveroistočno od glavnog grada Port Au Princea kada se dogodio napad.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Reginald Louissaint Jr/AFP
Objavljeno:
 
13.04.2021 11:22

 

Petorica katoličkih svećenika, dvije časne sestre i troje vjernika laika oteti su na Haitiju. Otmičari za njihovo oslobođenje traže milijun dolara. Vijest je objavio Vatican news pozivajući se na razne izvore, a istinitost navoda potvrdila je i lokalna Biskupska konferencija, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Generalni tajnik Konferencije haićanskih redovnika i redovnica (CHR), otac Gilbert Peltrop, u izjavi za medije objavio je imena desetero otetih ljudi: o. Evens Joseph, o. Michel Briand, o. Jean Nicaisse Milien, o. Joël Thomas, o. Hugues Baptiste, s. Anne Marie Dorcélus, s. Agnès Bordeau, Oxane Dorcélus, Lovely Joseph i Welder Joly.

Ova karipska država nalazi se u teškoj ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi. Tijekom posljednjih 15 godina uragani, potresi i epidemije doveli su do nestabilnosti u zemlji. Osobito teške posljedice ostale su nakon razornog potresa u siječnju 2010. To je prema nekim izvještajima uzrokovalo smrt od 200 000 do 500 000 osoba. U posljednje vrijeme sve su češće otmice i drugi zločini.

Haiti ima oko deset milijuna stanovnika, od kojih više od 70 % živi ispod granice siromaštva. Jedna je od najsiromašnijih zemalja na kontinentu, u kojoj je problem migracija jedan od najvećih problema.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu