Na ovogodišnji blagdan Krštenja Gospodinova na rijeci Jordanu očekuje se veći broj hodočasnika

Na ovogodišnji blagdan Krštenja Gospodinova na rijeci Jordanu očekuje se veći broj hodočasnika

Dok blagdan Krštenja Gospodinova u većini zemalja pada na nedjelju nakon Sveta tri kralja, katolici u Jordanu slave ga tradicionalno na drugi petak u siječnju.

Autor
IKA/Laudato/T.K.
Fotograf
Wikimedia Commons
Objavljeno:
 
10.01.2023 14:23

 

Nakon što je u protekle dvije godine zbog pandemije broj hodočasnika bio ograničen na njih 250 do tisuću, za ovogodišnje slavlje Krštenja Gospodinova na mjestu "Al Maghtas", na obali rijeke Jordana gdje je Isus kršten, očekuje se broj hodočasnika kao prije pandemije, priopćio je Katolički medijski centar (CCSM) u Ammanu.

Svečana Misa, koju će predslaviti latinski patrijarh Jeruzalema, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, ove će se godine služiti sa  sjećanjem na preminulog papu Benedikta XVI., koji je za posjeta Jordanu 2009. položio kamen temeljac za crkvu na mjestu Isusova krštenja. Mjesne crkvene vlasti nadaju se da će crkva biti dovršena idućih mjeseci, a u obližnji samostan već su se uselili svećenici iz zajednice “Verbo encarnado”.

Na svečanosti se očekuju patrijarhalni vikar za Jordan biskup Jamal Daibes, papinski nuncij, nadbiskup Mauro Lalli, melkitski grkokatolički nadbiskup Jordana Joseph Jbara i poglavari i predstavnici brojnih kršćanskih zajednica. Dolazak je najavilo i nekoliko jordanskih parlamentarnih zastupnika.

Dok blagdan Krštenja Gospodinova u većini zemalja pada na nedjelju nakon Sveta tri kralja, katolici u Jordanu slave ga tradicionalno na drugi petak u siječnju. Tradicija hodočašća na rijeku Jordan obnovljena je 2000.

Mjesto, na kojemu od 2002. postoje vodiči za posjetitelje, uvršteno je 2015. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. U prosincu prošle godine predstavljen je plan za daljnju izgradnju sadržaja na tome mjestu, na kojemu bi u okviru projekta koji će stajati oko 280 milijuna eura, na 130 hektara površine oko mjesta Isusova krštenja trebale niknuti zgrade za potrebe i drugih posjetitelja.

Na mjesto Isusova krštenja na obali Jordana, prije pandemije godišnje je dolazilo oko 185 000 hodočasnika. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: