Na susretu mladih Taizéa očekuju se i brojni Ukrajinci

Na susretu mladih Taizéa očekuju se i brojni Ukrajinci

Grad Rostock na istoku Njemačke bit će od srijede 28. prosinca domaćin tradicionalnog europskog susreta mladih Taizéa, a ove godine unatoč ratu u Ukrajini najavljen je dolazak i oko 300 mladih Ukrajinaca, objavio je Kathpress.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.12.2022 08:23

 

Na tradicionalnom susretu koji se za Novu godinu održava uvijek na drugom mjestu, očekuje se ove godine oko šest tisuća mladih iz Europe, ali i iz drugih dijelova svijeta.

Petodnevni susret sadržavat će zajedničke molitve i radionice o vjerskim, društvenim, umjetničkim, političkim i gospodarskim temama. Rostock kao mjesto ovogodišnjeg okupljanja predstavlja jednu od najsekulariziranijih regija u Europi.

Susret se nakon dvije godine opet održava uživo, nakon što je zbog pandemije bio organiziran virtualno.

Najpoznatiji sudionik bit će rođeni Rostočanin, bivši njemački savezni predsjednik, 82-godišnji Joachim Gauck, koji je za vrijeme Njemačke Demokratske Republike kao luteranski svećenik bio jedan od vodećih sudionika mirne revolucije protiv komunističkog režima. Nakon pada komunizma nekoliko je godina vodio državni ured za istraživanje dosjea komunističke tajne policije. Gauck će 30. prosinca održati govor za vrijeme podnevne molitve.

Voditelj zajednice iz Taizéa, brat Alois Löser, uoči susreta boravi u Ukrajini. Tijekom petodnevnog boravka razgovarat će s crkvenim predstavnicima i mladima u Kijevu i Lvivu, gdje će ostati i za Božić. Prema njegovim riječima, brojni mladi Ukrajinci proteklih su godina posjetili Taizé.

''Na susretu u Rostocku sudjelovat će gotovo 300 njih, dok mnogi zbog rata ne mogu napustiti zemlju. Želim ih svakako posjetiti i izraziti im našu solidarnost u ovom užasnom vremenu'', rekao je brat Alois.

Kršćanska ekumenska zajednica iz Taizéa u Burgundiji, u Francuskoj, svake godine od 1978. organizira europski susret mladeži, na kojem se okupi i do 100 000 sudionika.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: