Nadbiskup Vukšić uveden u službu u sarajevskoj katedrali

Nadbiskup Vukšić uveden u službu u sarajevskoj katedrali

''Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa.''

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Katolička tiskovna agencija
Objavljeno:
 
13.03.2022 10:37

 

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja, jučer je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano liturgijski uveden u službu nadbiskup i metropolit vrhbosanski, mons. Tomo Vukšić.

Prije čina primopredaje upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom, kardinal Puljić svima je uputio prigodne riječi pozdrava, te je potom predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću.

– Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom – kazao je kardinal Puljić.

Nadbiskup Vukšić preuzeo je predsjedanje euharistijskim slavljem te je u prigodnoj homiliji kazao kako je u svom nastupu u nazaretskoj sinagogi Isus obznanio i svoje poslanje da ljudima naviješta vrijeme milosti Božje: ''blagovjesnik biti siromasima, proglasiti vid slijepima, na slobodu izvesti sužnjeve i potlačene''.

– Prema nauku koji Isus nudi, osnovno poslanje poslanika i svjedoka Božjega jest naviještati Radosnu vijest spasenja. U Isusovu govoru i kasnijem Njegovu djelovanju na prvome su mjestu siromasi. To su, naravno, i oni koji žive i materijalnoj oskudici pa trebaju pomoć. Trebaju našu solidarnost i naša djela konkretne ljubavi. No, ne samo oni. Jer još je veće siromaštvo nepoznavanje Boga. A najveća duhovna oskudica sastoji se u bogatstvu grijeha. I pogotovo ovakvima Isus naviješta potrebu obraćenja – kazao je mons. Vukšić.

Istaknuo je da Isus osobito želi pomoći da progledaju oni koje je zahvatila takva sljepoća duha da više i ne vide koliko su se svojim ponašanjem, razmišljanjem i izborima udaljili od zakona kršćanske ljubavi, od poštovanja tuđega života, dostojanstva i dobroga glasa.

– U ovom svijetu, nažalost, mnogo je potlačenih, a samim time nije mali broj ni njihovih tlačitelja. Razni su oblici nasilja nad čovjekom: strašni ratovi i drugi oblici sličnoga nasilja, prijetnje oružjem, širenje straha, trgovina ljudima, uskraćivanje zaslužene plaće, nijekanje radničkih prava, raširena korupcija, različiti oblici nepotizma i još mnogi drugi načini. Pri tomu uvijek postoje progonitelji i progonjeni. Svi su progonjeni na neki način sužnjevi svojih progonitelja, što je sramotno, a njihovi progonitelji uvijek su teški zarobljenici svojih mana, vlastite moralne sljepoće i svojih loših sklonosti. Tako i jedni i drugi, iako na različite načine, žive u sužanjstvu i oboji trebaju pomoć. Odnosno, Isus želi da se svi, koji su sužnjevi svojih slabosti, oslobode svojih mana i da prestanu činiti nasilje nad Božjim stvorenjima te da tako svi potlačeni izađu na slobodu – poručio je nadbiskup Vukšić, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: