Nova blaženica: sestra Marija Laura Mainetti

Nova blaženica: sestra Marija Laura Mainetti

Talijanska redovnica koju su tri tinejdžerice do smrti izbole nožem, proglašena je blaženom u nedjelju 6. lipnja nakon što ju je papa Franjo proglasio mučenicom ubijenom 'u mržnji prema vjeri'.

Autor
Hina/IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
beatasuormarialaura.it
Objavljeno:
 
07.06.2021 11:07

S. Maria Laura Mainetti proglašena je blaženom 6. lipnja, na godišnjicu svog ubojstva, u Chiavenni, sjevernotalijanskom gradu u kojem je ubijena 2000. godine.

Rođena je 20. kolovoza 1939. godine u naselju Colico, u talijanskoj regiji Lombardija, a krštena je kao Teresina Elsa. Dva dana nakon njezina rođenja umrla joj je majka Marcellina, pa je otac Stefano ostao sam s desetero djece. Kasnije se ponovno oženio te se obitelj dodatno proširila, donosi mrežna stranica posvećena sestri Mariji Lauri Mainetti. 

Školovala se u Parmi gdje je boravila u institutu koji vode redovnice Kćeri Križa. 

O svom redovničku putu govorila je da je bio vrlo jednostavan:

'Jednoga dana u ispovijedi svećenik me je pitao što želim raditi u životu. Nikada nisam razmišljala o tome… Spontano sam odgovorila: ‘Želim činiti nešto lijepo za druge’. I u tome me ohrabrio. Ta rečenica sadrži jedini imperativ: ‘Morate činiti nešto lijepo za druge.’ I u njoj sam prepoznala puni smisao svojega života.' 

U njezinu kraju djelovale su sestre Kćeri Križa te ih je uvijek viđala nasmijane, velikodušne, susretljive te je pomislila kako ju je Bog želio upravo u toj zajednici. 
Sa 18 godina rekla je obitelji da želi biti redovnica te je pristupila Kongregaciji Kćeri Križa u Rimu 1957., u novicijat je ušla 1958., 1959. položila prve zavjete i promijenila ime u Marija Laura, dok je doživotne zavjete slavila 1964. u francuskom La Puyeu.

Živjela je u Chiavenni, u samostanu poznatom po zauzetosti, u radu s mladima koji su zapeli u raznim oblicima delikvencije, a mladi su znali da im je uvijek dostupna. Tako ju je 6. lipnja 2000. godine oko 22 sata nazvala djevojka Ambra Gianasso (17) tražeći njezinu pomoć zbog navodnog silovanja. 

Želeći pomoći, s. Marija Laura izišla je iz samostana ne sluteći kakva ju zasjeda čeka. Ta ju je djevojka pozvala na osamljeno mjesto u parku Marmitte dei Giganti te ju napala zajedno sa svojim prijateljicama – Veronicom Pietrobelli (17) i Milenom De Giambattista (16). 

Kako se doznalo na suđenju, bio je to planirani čin kao obred prikazivanja žrtve Sotoni. Naime, djevojke su priznale da su prvotno planirale Sotoni žrtvovati tamošnjeg župnika, mons. Ambrogia Balattija. No, od njega su odustale jer je bio snažne građe, a za žrtvu koju će prikazati Sotoni odabrale su sestru Mariju Lauru. S. Mariju Lauru prisilile su da klekne, ciglom je udarale u glavu, a potom su joj zadale 19 uboda nožem, jedan više od planiranih (6 puta 3 – za svaku od djevojaka po šest uboda). 

Za vrijeme napada, sestra je molila Boga da im oprosti, a i ona im je sama oprostila.

Kasnije se otkrilo u bilješkama djevojaka kako su potpisale krvnu prisegu koja ih je obvezala bez odgode, a mrtvo tijelo s. Marije Laure otkriveno je iduće jutro 7. lipnja. 

Djevojke koje su ju ubile uhićene su tri tjedna nakon ubojstva i osuđene su bile na kazne zatvora: Ambra Gianasso na 12 godina i 4 mjeseca, a Milena De Giambattista i Veronica Pietrobelli na 8 i pol godina. S. Marija Laura bila im je katehistica.

Postupak za beatifikaciju s. Marije Laure počeo je 2005. u biskupiji Como te je dovršen godinu dana kasnije. Papa Franjo 2020. preko Kongregacije za kauze svetaca priznao je njezino mučeništvo postignuto 'iz mržnje prema vjeri'. 

Beatificirana je 6. lipnja 2021. u Chiavenni, na 21. godišnjicu smrti.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: