Novi napad islamista na Francusku

Novi napad islamista na Francusku

U tri odvojena napada, od kojega je onaj u Nici započeo u crkvi, islamistički su teroristi 29. listopada ubili troje ljudi, a jednu su osobu ranili.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Getty Images
Objavljeno:
 
29.10.2020 16:31

 

Prema navodima medija, napad je započeo oko 9:00 sati u bazilici Notre Dame – najvećoj katoličkoj crkvi u Nici. Za sada nepoznati napadač, kojega je poslije svladala policija, dvije od svoje tri žrtve napao je unutar crkve: stariju ženu i muškarca koji je pronađen s prerezanim grlom. Jedna je žena nakon nekoliko uboda nožem uspjela pobjeći u obližnji kafić, ali je kasnije preminula, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

Ispostavilo se da je jedan svjedok uspio podići uzbunu posebnim sustavom zaštite koji je postavio grad te je policija blagovremeno reagirala. Gradonačelnik Nice, Christian Estrosi, na Twitteru je objavio kako se napad dogodio u crkvi Notre Dame ili u njezinoj blizini te da je policija privela napadača ranivši ga, dok je neprestance uzvikivao: 'Alahu Agbar'.

Dva druga napada dogodila su se u istoga dana ujutro: jedan u Francuskoj, a drugi u Saudijskoj Arabiji. U Montfavetu blizu Avignona policija je ubila muškarca nakon što je ovaj prijetio pištoljem. Također, ispred francuskog konzulata u drugom po veličini gradu u Saudijskoj Arabiji – Džedi (Jeddah), napadnut je stražar. Osumnjičeni za napad uhićen je, a stražar prebačen u bolnicu.

U izjavi koju je objavio ravnatelj Ureda za tisak Svete Stolice, Matteo Bruni, kaže se da Papa moli za sve pogođene brutalnim napadom.

– Ovo je trenutak boli, u vremenu zbunjenosti. Terorizam i nasilje nikad ne mogu biti prihvaćeni. Današnji napad zasijao je smrt na mjestu ljubavi i utjehe, kao što je Gospodinova kuća. Papa je obaviješten o situaciji i blizak je ožalošćenoj katoličkoj zajednici. Moli za žrtve i njihove najmilije kako bi nasilje prestalo, kako bismo se vratili i gledali sebe kao braću i sestre, a ne kao neprijatelje, tako da voljeni narod Francuske, ujedinjen, može na zlo odgovoriti dobrom – naveo je Bruni.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: