Novozelanđani na referendumu izglasali zakon o eutanaziji

Novozelanđani na referendumu izglasali zakon o eutanaziji

Novi Zeland postat će sedma zemlja koja će dopustiti potpomognuto samoubojstvo terminalnim bolesnicima.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
30.10.2020 17:22

 

Novi Zeland priprema se za legaliziranje eutanazije, nakon što su građani o tome glasali na nedavnom referendumu. 

Kako izvještava Vatican News, prema preliminarnim rezultatima referenduma 17. listopada, čak 65,2 % glasalo je za legaliziranje potpomognutog samoubojstva.

Novi zakon trebao bi omogućiti eutanaziju smrtno bolesnim pacijentima s manje od šest mjeseci života, pod uvjetom da imaju 18 godina i odobrenje dvojice liječnika. Ovaj zakon trebao bi stupiti na snagu u studenom 2021. godine.

Reagirajući na rezultat referenduma, etički stručnjak novozelandske katoličke biskupske konferencije, dr. John Kleinsman, rekao je da odobravanje referenduma o Zakonu o izboru kraja života stavlja ugrožene ljude i one koji se brinu o njima na nepoželjan i opasan put.

Kleinsman je napomenuo da će uvođenje ovog zakona imati ogroman utjecaj na sve one koji rade s umirućima, bilo liječnike, medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike, kao i kapelane, svećenike i ministrante.

– Ovaj rezultat protivi se stavovima širom svijeta, jer su u posljednjih pet godina čak 33 jurisdikcije širom svijeta odbacile slične zakone, uključujući UK i Škotsku, zbog rizika koji predstavljaju ranjive ljude. Samo je pitanje vremena kad će se saborski zastupnici naći pod pritiskom da još više prošire zakon – rekao je Kleinsman.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: