Nuncij Eterović njemačkim biskupima: 'Neka vas sinodalnost ne odvede od Crkve'

Nuncij Eterović njemačkim biskupima: 'Neka vas sinodalnost ne odvede od Crkve'

Podsjetio je da je Duh Sveti i dalje glavni akter sinodalnosti te je naglasio da je tradicija blago. To je živa rijeka koja nas povezuje s izvorima.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Harald Oppitz (KNA)
Objavljeno:
 
24.02.2021 17:15

 

Zbog mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, zasjedanje Njemačke biskupske konferencije održava se 'online' od 23. do 25. veljače. Pozdravljajući okupljene biskupe, nuncij Nikola Eterović istaknuo je kako je Katolička Crkva u Njemačkoj u krizi. Stoga je uputio da je u današnje vrijeme, kada problemi Crkve odmah iziđu u novinama, nužan povratak duhu Evanđelja, prenosi katolički tjednik Nedjelja.

U tom smislu citirao je riječi Poslanice Efežanima: 'Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti' (4,31-32). Zatim se prisjetio programa kršćanskog života koji je papa Franjo preporučio osoblju u Rimskoj kuriji na tradicionalnom božićnom prijemu 21. prosinca 2020. 

– Kriza više nije samo uobičajeno mjesto diskursa i intelektualnog establišmenta, ona je postala stvarnost koja utječe na sve – citirao je Papu nuncij Eterović, napomenuvši kako je trenutačna kriza velika prilika, poput one kada se pšenično zrno nakon žetve odvoji od kukolja, a zatim očisti.

Pozvao je da žive krizu u duhu Evanđelja, dodavši da je nužno učiniti razliku između krize čišćenja i štetnog sukoba. To je, kako je rekao, posebno štetno za crkvenu zajednicu, jer kriza općenito ima pozitivan ishod utoliko što nudi mogućnost za rast, dok sukob ostaje negativan jer uvijek dovodi do sukoba, natjecanja i naizgled nerješivog antagonizma, u kojem su ljudi podijeljeni na drage prijatelje i neprijatelje protiv kojih se treba boriti, pri čemu na kraju samo jedna od strana može izaći kao pobjednica. Uputio je kako ogovaranje i tračevi također truju sinodalno ozračje Crkve te je naglasio kako Sveti Otac potiče da ne ogovaramo druge.

– Kako bismo se ispravno suočili s krizom, Papin savjet je koristan. Ne smijemo prekidati dijalog s Bogom, čak ni ako je težak. Treba pojačati molitvu, a istodobno se mora održavati dijalog sa susjedom – poručio je nuncij pozivajući se na Papine riječi.

Podsjetio je da je Duh Sveti i dalje glavni akter sinodalnosti te je naglasio da je tradicija blago. To je živa rijeka koja nas povezuje s izvorima, živa rijeka u kojoj su izvori uvijek prisutni, velika rijeka koja nas dovodi do luke vječnosti.

– Na pamet mi pada izraz velikog njemačkog glazbenika: 'Tradicija je očuvanje budućnosti, a ne muzej, ne čuvar pepela.' Staro je istina i milost koju već imamo. Novost su različiti aspekti istine koje postupno razumijevamo. Bez milosti Duha Svetoga, čak i kad se sinodski počne razmišljati o Crkvi, umjesto govora o zajedništvu u Duhu, ona će sebe doživljavati kao bilo koji demokratski skup sastavljen od većine i manjina. Poput parlamenta, na primjer: a to nije sinodalnost. Samo prisutnost Duha Svetoga čini razliku - poručio je.

Nadbiskup Nikola Eterović podsjetio je i na pismo Svetoga Oca hodočasničkom narodu Božjem u Njemačkoj od 29. lipnja 2019. u kojemu, uz ostalo, potiče na suočavanje s izazovima, vodeći računa da se u njih ne zapletu i ne izgube viziju.

– Stoga 'sensus Ecclesiae' treba čuvati u smislu jedinstva sa sveopćom Crkvom, jer podsjeća na 'ljepotu višedimenzionalnoga lica Crkve, koja se hrani iz izvora najživlje i najpotpunije tradicije – zaključio je.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu