Fra Marinko Vukman oprostio se od hrvatskih vjernika u Njemačkoj: pozvao na molitvu, očuvanje tradicije i odlazak na sv. Misu

Fra Marinko Vukman oprostio se od hrvatskih vjernika u Njemačkoj: pozvao na molitvu, očuvanje tradicije i odlazak na sv. Misu

U Münchenu se, na misnim slavljima, u crkvama u kojima hrvatska katolička župa iz glavnog grada Bavarske uobičajeno slavi sv. Mise, od hrvatskih katoličkih vjernika oprostio fra Marinko Vukman, dosadašnji dušobrižnik u HKŽ-u u Münchenu, a odnedavni gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.

Autor
feniks-magazin.de/Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
19.09.2022 09:54

Nakon više od 40 godina provedenih s Hrvatima u Njemačkoj, kao voditelj misija i župa u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i kao dušobrižnik u Münchenu, fra Marinko je, odlukom Provincijskog definitorija Provincije Presvetog Otkupitelja, na njihovu Kapitulskom kongresu, preuzeo tu odgovornu dužnost u Samostanu u Sinju. Formalno je preuzeo dužnost gvardijana krajem srpnja od dotadašnjeg gvardijana, fra Ante Čove, a u nedjelju se došao oprostiti od hrvatskih vjernika iz Münchena i Njemačke.
Kao dušobrižnik, u župi blaženog Alojzija Stepinca u Münchenu proveo je posljednjih pet godina. Ove nedjelje fra Marinko je bio predvoditelj misnog slavlja na tri sv. Mise u crkvi St. Paul na Theresienwieseu i na središnjoj svetoj Misi za Hrvate u crkvi sv. Michaela na Marienplatzu.

Uz fra Marinka, svete Mise suslavili su: župnik HKZ-a u Münchenu, fra Petar Klapež, te fra Darko Grmača i fra Dario Mican, a đakonirao je Ivica Visković. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi Zbora ''St. Michael'' te članovi Zbora mladih ''FRAMA'' pod vodstvom sestre Nikoline Bilić. Nastupila je i muška pjevačka skupina ''Klapa Croatia''. Oni su na početku izveli skladbu ''Oči u oči'' te pjesmu ''O, Marijo Majko''. Uz mnoštvo vjernika iz Münchena i Njemačke, misnim slavljima nazočili su konzulica Generalnog konzulata RH u Münchenu Sonja Lovrek Velkov sa suradnicama te konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić.

Misao iz Evanđelja dana: ''Ne možete služiti Bogu i bogatstvu'' fra Marinko je ugradio u svoju propovijed. Kazao je kako će Bog nagraditi one koji su velikodušni, darežljivi i koji dijele s drugima ono što posjeduju. Naglasio je kako očekuje od nazočnih vjernost prema Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, svojoj Crkvi i domovini. Pozvao je na vjerničko i hrvatsko zajedništvo, na očuvanje zavjeta i tradicije, dnevne molitve u hrvatskim katoličkim obiteljima i odlazak na sveta misna slavlja. Zamolio je nazočne i za potporu fratrima, časnim sestrama i svima koji djeluju u župi blaženog Alojzija Stepinca. Istaknuo je da nas sve rado očekuje u najvećem južnohrvatskom svetištu Blažene Djevice Marije, svetištu Gospe Sinjske u Sinju. Na sve okupljene zazvao je Božji blagoslov i molitvu zagovora Gospi Sinjskoj.

Na kraju sv. Mise okupljenom mnoštvu vjernika obratio se župnik, fra Petar Klapež, i zahvalio subratu Marinku za godine predanog rada i djelovanja među Hrvatima u iseljeništvu, zaželjevši mu dobro zdravlje i svako dobro na novoj postaji njegova životnog i svećeničkog puta u domovini. 
Fra Petar je ispričao i prispodobu o svećeniku iz Bosne koji je postao biskup. Došavši kući u središnju Bosnu i informirajući ukućane o tome, majka mu je rekla: ''Uzalud ti je što si biskup kada nisi gvardijan u Gučoj Gori.'' 

– Tako i na fra Marinkovu primjeru, uzalud su vam sve titule, pozicije, promaknuća i postavljenja u južnoj Hrvatskoj ako nisi gvardijan u Sinju, što je fra Marinko, Bogu hvala, i postao – kazao je fra Petar.

Članovi Župnog vijeća na čelu s predsjednikom Franjom Barišićem, prigodnim poklonima i riječima također su se oprostili od fra Marinka Vukmana.

Od novog sinjskog gvardijana i upravitelja svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, na današnjim misnim slavljima oprostile su se tisuće vjernika.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: