Papa doputovao u Mongoliju

Papa doputovao u Mongoliju

Papa Franjo doputovao je u petak 1. rujna u glavni grad Mongolije, Ulaanbaatar, čime je započeo svoje 43. međunarodno apostolsko putovanje na kojem će boraviti do 4. rujna.

Autor
Vatican News/Laudato/F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
01.09.2023 12:18

 

Let ITA Airwaysa kojim je Papa putovao u Mongoliju sletio je u zračnu luku glavnoga grada Mongolije nešto prije 10 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Papu su u međunarodnoj zračnoj luci Džingis-kan u Ulaanbaataru dočekali apostolski prefekt Ulaanbaatara, kardinal Giorgio Marengo, zatim mons. Fernando Duarte Barros Reis, otpravnik poslova u mongolskoj Apostolskoj nuncijaturi, veleposlanica Mongolije pri Svetoj Stolici Davaasuren Gerelmaa, te crkvena i vladina izaslanstva predvođena ministricom vanjskih poslova Batmunkhom Battsetseg, U Mongoliji, naime, strane državnike uvijek dočekuje ministar vanjskih poslova.

Tijekom kratke svečanosti dobrodošlice u zračnoj luci mlada je Mongolka, odjevena u tradicionalnu crkvenu mongolsku nošnju od svile i pamuka, ponudila Papi šalicu 'Aaruula' – kuhanog suhog jogurta koji se pravi od jakovog i devinjeg mlijeka, a simbolizira nomadsku kulturu mongolskog naroda. Papu je dočekala počasna garda s vojnicima odjevenim u tradicionalnu crvenu, plavu i žutu odoru (boje mongolske zastave). Na svečanosti dobrodošlice nije bilo govora, već samo pozdravi dotičnih izaslanstava. Nazočan je bio i mons. José Luis Mumbiela Sierra, biskup Biskupije Presvetog Trojstva u Almatyju, kao predsjednik Biskupske konferencije srednje Azije.

Nakon svečanosti u zračnoj luci Papa je automobilom prebačen u Apostolsku prefekturu Ulaanbaatara, gdje će boraviti sve dane svog apostolskog pohoda. Službena svečanost dočeka održat će se u subotu ujutro, 2. rujna, na Sükhbaatarovom trgu, gdje će se održati susret s građanskim vlastima, prvi službeni događaj na apostolskom putovanju pape Franje u Mongoliju. Papu je po dolasku u Prefekturu dočekala skupina starijih i bolesnih ljudi, zatim su ga na ulazu dočekala neka djeca i darovala cvijeće.

Papa bi se u petak trebao odmarati nakon dugog leta.

Tijekom leta koji je trajao oko 9 i pol sati, papa Franjo je, osim brzojava upućenoga predsjedniku Talijanske Republike Sergiju Mattarelli, poslao brzojave i ostalim zemljama koje je preletio tijekom putovanja. U poruci upućenoj hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću spomenuo se njegova posjeta Vatikanu (2021. godine) zazivajući na narod obilni blagoslov, kao i darove mira i radosti.

Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću Papa je zajamčio molitve i zazvao na narod svemogući blagoslov jedinstva, bratstva i sloge. U brzojavu upućenom srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zajamčene su i molitve za mir i jedinstvo nacije, a mir i blagostanje poželio je i predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

U brzojavu bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu, Papa je, uz papinski blagoslov, poželio darove jedinstva, radosti i mira. U poruci turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu i cijelom narodu, papa Franjo zajamčio je svoje molitve, zazivajući na tu zemlju božanske blagoslove bratske sloge i mira.

U poruci gruzijskoj predsjednici Salome Zourabichvili Sveti je Otac zazvao Božji blagoslov na njezinu zemlju te molitvu da svima udijeli svoje darove jedinstva i sloge. Blagoslov bratstva i mira za cijeli narod Papa je zazvao u brzojavu azerbajdžanskom predsjedniku Ilhamu Aliyevu. Leteći iznad Kazahstana, predsjedniku Kassym-Jomartu Tokayevu rimski je biskup zajamčio svoje molitve da Svemogući obilno blagoslovi njegov narod.

Na kraju, kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu papa Franjo je uputio najbolje želje ''dok'', kako je navedeno u brzojavu, ''prolazim kroz zračni prostor vaše zemlje na putu za Mongoliju. Jamčeći vam svoje molitve za dobrobit nacije, zazivam na sve vas božanski blagoslov jedinstva i mira'', napisao je Papa u brzojavu kineskom Predsjedniku.

Istočnoazijska zemlja koju je Papa odabrao posjetiti tijekom svog 43. apostolskog putovanja u inozemstvo, druga je najveća zemlja bez izlaza na more (nakon Kazahstana). Njezino malobrojno, tradicionalno nomadsko stanovništvo broji manje od 3,5 milijuna ljudi; manje od 2 posto su kršćani. Mladu Crkvu vodi najmlađi kardinal Kardinalskog zbora, Giorgio Marengo, kojeg je papa Franjo imenovao kardinalom tijekom konzistorija u kolovozu 2022. godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: