Papa Franjo: "Bog nas ljubi!"

Papa Franjo: "Bog nas ljubi!"

Drugoga dana Papina apostolog posjeta Svjetskog dana mladih u Lisabonu, dobrodošlicu mladima uputio je snažnim i ohrabrujućim riječima u svojoj katehezi koju prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
03.08.2023 19:36

 

Dragi mladi, dobra večer!

Dobro došli i hvala što ste ovdje, drago mi je što vas vidim! Lijepo je čuti ovaj simpatičan žamor koji stvarate i prenosite mi svoju radost. Lijepo je biti zajedno u Lisabonu. Isus je taj koji vas je pozvao: zahvalimo mu!

Prijatelji, niste ovdje slučajno. Gospodin vas je pozvao, ne samo ovih dana, nego od početka vaših dana. Da, On vas je pozvao po imenu. Pozvani po imenu: pokušajte zamisliti ove tri riječi napisane velikim slovima; a zatim pomislite da su zapisane u vama, u vašim srcima, kao da oblikuju naziv vašeg života, smisao onoga što jeste: ti si pozvan imenom, ti si pozvana imenom, ja sam pozvan imenom. Na početku zapleta života, prije talenata koje imamo, sjena i rana koje nosimo u sebi, pozvani smo. Pozvani jer smo voljeni. U Božjim očima mi smo dragocjena djeca, koju On svaki dan poziva da ih zagrli i ohrabri; da svatko od nas napravi jedinstveno i originalno remek-djelo čiju ljepotu možemo samo nazirati.

U ovom Svjetskom danu mladih pomozimo jedni drugima prepoznati ovu bitnu stvarnost: neka ovi dani budu živi odjeci Božjeg poziva ljubavi, jer mi smo dragocjeni u Njegovim očima, unatoč onomu što naše oči ponekad vide, zamagljene negativnošću i zaslijepljene tolikim smetnjama. Neka ovo budu dani u kojima tvoje ime, preko braće i sestara mnogih jezika i naroda koji ga s prijateljstvom izgovaraju, odjekuje kao jedinstvena vijest u povijesti, jer za tebe je jedinstven otkucaj Božjeg Srca. Neka ovo budu dani u kojima ćemo u srcu utvrditi da smo voljeni takvi kakvi jesmo. Ovo je polazište Svjetskog dana mladih, ali prije svega života.

Pozvani imenom: to nije način govora, to je Riječ Božja (usp. Iz 43,1; 2 Tim 1,9). Prijatelju, prijateljice, ako te Bog zove imenom, to znači da za Njega nisi broj, nego lice. Naglašavam ti jednu stvar: mnogi danas znaju tvoje ime, ali ne zovu te imenom. Zapravo, tvoje ime je poznato, pojavljuje se na društvenim mrežama, obrađuju ga algoritmi koji s njim povezuju ukuse i sklonosti. No, sve to ne dovodi u pitanje tvoju jedinstvenost, već korisnost za istraživanje tržišta. Koliko se vukova krije iza osmijeha lažne dobrote, govoreći da znaju tko si, ali te ne vole, insinuiraju da vjeruju u tebe i obećavaju ti da ćeš postati netko, a kasnije te ostave samog kada ih više ne zanimaš. To su iluzije virtualnog i moramo paziti da nas ne prevare, jer tolike stvarnosti koje nas privlače i obećavaju sreću kasnije se pokažu onakvima kakve jesu: isprazne, suvišne stvari, nadomjesci koji ostavljaju nutrinu praznom. Isus ne: On ti vjeruje, ti za Njega postojiš.

Mi, Njegova Crkva, zajednica smo pozvanih: ne najboljih, ne, nikako, nego pozvanih, onih koji zajedno s drugima prihvaćaju taj dar da su pozvani. Mi smo zajednica Isusove braće i sestara, sinova i kćeri istoga Oca. U pismima koja ste mi poslali – prekrasna su, hvala! – rekli ste: ''Plaši me spoznaja da postoje ljudi koji me ne prihvaćaju i koji misle da za mene nema mjesta [...] Čak se pitam ima li mjesta za mene''. I opet: ''Osjećam da u mojoj župi nema mjesta za pogrješke''.

Prijatelji, želim jasno reći, vama koji ste alergični na neistine i prazne riječi: u Crkvi ima mjesta, a ako nema, molim vas, napravite mjesta za sve, pa i za one koji griješe, one koji padaju, za one koji se bore. Jer Crkva jest, i sve više mora biti, ona kuća u kojoj odjekuje poziv gdje smo imenom zazvani, koji Bog upućuje svakome. Gospodin ne upire prstom, nego širi ruke: to nam Isus pokazuje na križu. On ne zatvara vrata, već poziva da uđete; ne drži se podalje, nego prima. Ovih dana šaljemo Njegovu poruku ljubavi, koja oslobađa srce i ostavlja radost koja ne blijedi. Kako? Zvati druge po imenu. Pitaj koga sretneš kako se zove, a zatim s ljubavlju izgovaraj imena ostalih, dodajući bez straha: "Bog te voli, Bog te zove". Podsjetite jedno drugo da ste dragocjeni. Ne bojte se isto tako reći jedni drugima: "Brate, sestro, dobro je što postojiš". Vjeruješ li u ovo? Razumijete li me?

Večeras ste mi također postavili pitanja, brojna pitanja. Ispravno je postavljati pitanja, dapače, često je i bolje nego odgovarati, jer tko pita, ostaje "nemiran", a nemir je najbolji lijek za naviku, za tu ravnodušnu normalnost koja umrtvljuje dušu. Stoga bih vas želio pozvati da učinite drugu stvar ovih dana: pitanja koja imate unutra, ona važna, koja se tiču vaših snova, vaših osjećaja, vaših najvećih želja, nade i smisla života, nemojte ih držati za sebe, već ih uputite Isusu. Zovite ga imenom, kao što On zove vas. Donesite mu svoja pitanja i povjerite mu svoje tajne, živote voljenih osoba, svoje radosti i brige, ali i probleme svojih zemalja i svijeta. Tada ćeš otkriti nešto novo, iznenađujuće: da, kad pitaš Gospodina, kad mu srce svaki dan otvaraš, kad stvarno moliš, događa se unutarnji preokret. Događa se da vas u molitvenom dijalogu Bog uhvati nespremnog: postavljate pitanja, a On vam ne daje jednostavne odgovore, jer On nije tražilica, nego pravi Prijatelj. I On također postavlja vama zahtjeve: pitaš ga ono što ti je potrebno i počinješ osjećati druga pitanja, Njegova, koja dotiču najintimnije niti duše i potiču na dobro, koja privlače veću ljubav i šire srce. Tako Bog ulazi u razgovor s nama i čini nas zrelima za ono što je doista važno: dati život.

 

Papa Franjo nakon svoga obraćanja pozvao je mlade da zajedno s njim uzviknu: "Bog nas ljubi!", "Bog ljubi tebe, Bog ljubi nju, Bog ljubi njega!"

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: