Papa Franjo: ''Licemjerno se pravimo da su naši biskupi sveti, zaboravljamo da smo svi grješni''

Papa Franjo: ''Licemjerno se pravimo da su naši biskupi sveti, zaboravljamo da smo svi grješni''

Papa Franjo na povratku iz Grčke komentirao je zašto je prihvatio ostavku pariškog nadbiskupa Michela Aupetita.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
07.12.2021 10:18

 

Papa Franjo na povratku iz Grčke prema Italiji u tradicionalnom se razgovoru s novinarima u avionu osvrnuo na neka trenutačna događanja. Jedan od novinara tražio je od Svetog Oca da komentira zašto je prihvatio ostavku pariškog nadbiskupa Michela Aupetita.

– Što je učinio tako ozbiljno da je morao dati ostavku? Ne znamo. Je li bio problem s upravljanjem biskupijom ili nešto drugo? Ako ne znamo optužbu, ne možemo osuditi – započeo je Papa svoj odgovor.

Kazao je da su optužbe došle iz javnog mnijenja, ali se po njegovu mišljenju radi o preuveličavanju i pretjeranoj osudi.

– Optužili su ga da je počinio grijeh protiv Šeste zapovijedi, da je milovao i masirao svoju tajnicu. To jest grijeh, ali nije jedan od najtežih grijeha, jer grijesi tijela nisu najteži – pojasnio je Sveti Otac, dodavši da su najozbiljniji grijesi duha.

U nastavku je upozorio na licemjerstvo među vjerskim pukom.

– Aupetit je grješnik, kao i ja. Zar zaboravljate da je i Petar bio grješnik, biskup na kojem je Isus Krist utemeljio Crkvu? Kako to da je tadašnja zajednica prihvatila grješnog biskupa, i to s grijesima kao što je zanijekati Krista? – zapitao je Papa novinare.

Budući da je tada bila 'normalna Crkva', navikla je uvijek osjećati se grješnom. To je bila skromna Crkva.

– Naša Crkva nije navikla imati grješnog biskupa. Pravimo se kad kažemo: ''Moj biskup je svet.'' Ne, svi smo mi grješnici! Ali, kad trač raste, raste i oduzme dobar glas osobi. On ne će moći upravljati biskupijom jer je izgubio dobar glas, ne zbog svog grijeha, već zbog tračanja ljudi. Zbog toga sam prihvatio ostavku, ne na oltaru istine, nego na oltaru licemjerja – kazao je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: