Papa Franjo mladima: ''Budite novo lice Europe''

Papa Franjo mladima: ''Budite novo lice Europe''

Papa Franjo je 11. srpnja, na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, uputio poruku mladima okupljenima na Konferenciji mladih Europske unije u Pragu od 11. do 13. srpnja, prenosi ''Vatican News''.

 

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
12.07.2022 12:26

Želio bih vam reći nešto što mi je jako na srcu. Prije svega, pozivam vas da preobrazite Stari Kontinent u Novi Kontinent, a to je moguće samo s vama, istaknuo je papa Franjo na početku poruke mladima okupljenima u češkom glavnom gradu.

Za njih je rekao da su pažljivi, manje ideologizirani, naviknuti na studiranje u drugim europskim zemljama, otvoreni za volontiranje i osjetljivi na pitanja okoliša. Zbog toga osjeća da ima nade, kazao je.Govoreći o Globalnome obrazovnome paktu – inicijativi koja je pokrenuta 2019. kao savez između edukatora i novih generacija – papa Franjo pozvao je mlade da se čuje njihov glas. ''Ako vas ne slušaju, vičite glasnije, budite glasni, imate sve pravo reći svoje mišljenje o onome što se tiče vaše budućnosti. Potičem vas da budete poduzetni, kreativni i kritični'', naglasio je Papa.

Rekao im je da je dobro imati velike oči kako bi se otvorili drugima. Bez diskriminacije ikoga, iz bilo kojeg razloga. Biti solidaran sa svima, ne samo s onima koji izgledaju kao ja ili pokazuju sliku uspjeha, nego i s onima koji pate, bez obzira na nacionalnost i društveni status.

''Vaša ambicija ne bi trebala biti ući u elitna formativna okruženja, već u iskustva koja obrazuju za ljudski rast, za opće dobro. Ta iskustva solidarnosti bit će ona koja će promijeniti svijet, a ne ona isključujuća elitnih škola'', istaknuo je.

Također, pozvao je mlade da čitaju encikliku ''Fratelli tutti'' kako bi rasli u bratstvu, kao i Dokument o ljudskome bratstvu koji je Sveti Otac potpisao uz velikog imama Al-Azhara kako bi upoznali sebe i drugoga.

Drugi se Papin prijedlog odnosi na brigu za zajednički dom – u tome smislu hvali konkretnost mladih. Zbog toga Sveti Otac tvrdi kako bi ovoga puta moglo biti pravo vrijeme, nasuprot prijašnjim generacijama koje su mnogo toga govorile, ali malo zaključile.

Sveti Otac podsjetio je na potrebu smanjenja potrošnje ne samo fosilnih goriva već i mnogo drugih suvišnih stvari. U nekim dijelovima svijeta također bi bilo primjereno konzumirati manje mesa: i to može pomoći u očuvanju okoliša. U tom pogledu, poziva i na čitanje enciklike ''Laudato si’'' u kojoj mogu pronaći čvrste razloge za opredjeljenje cjelovitoj ekologiji.

''Ne dajte se zavesti sirenama koje predlažu život u luksuzu rezerviranom za mali dio svijeta'', napominje Papa. ''Neka vam budu velike oči da vidite ostatak čovječanstva, koji nije ograničen na malu Europu.'' Želja je pape Franje da teže dostojanstvenom i sabranom životu, bez raskoši i rasipanja, kako bi svatko u našem svijetu mogao uživati dostojanstven život.
Govoreći o Europi, Papa se osvrnuo na Ukrajinu u kojoj se događa besmisleni rat.

''Kad bi svijetom upravljali mladi, ne bi bilo mnogo ratova: oni koji imaju cijeli život pred sobom, ne žele ga slomiti i baciti, nego ga žele živjeti punim plućima. Sada se svi moramo posvetiti tomu da stanemo na kraj toj destrukciji rata, gdje, kao i obično, nekolicina moćnih odlučuje i šalje tisuće mladih ljudi da se bore i ginu. U ovakvim slučajevima opravdano je pobuniti se!'', poručio je Sveti Otac mladima.

Potom je naveo primjer dvojice mladih, kako je rekao, velikih očiju. Prvi je Franz Jägerstätter, kojega je Benedikt XVI. proglasio blaženim. Bio je mladi austrijski seljak koji se zbog svoje katoličke vjere prizivom savjesti usprotivio prisezi na vjernost Hitleru i odlasku u rat. Za to je umro. Ista je sudbina pogodila i Dietricha Bonhoeffera, mladog njemačkog luteranskog teologa, koji se protivio nacizmu.

Na kraju, Papa je potaknuo na traženje smisla života, gledajući prema gore, prema izvoru i prema kraju, jer, kako je rekao, mladi ne mogu živjeti ako ne traže Istinu. 
Otuda poziv da hode nogama čvrsto oslonjenima na zemlju, ali širokog pogleda, otvorenog prema horizontu, prema nebu, u čemu će im pomoći i čitanje apostolske pobudnice ''Christus vivit''.

Pozvao je mlade i na sljedeći Svjetski dan mladih u Lisabonu.

Poruku je zaključio željom da budu sposobni generirati nove ideje, nove vizije svijeta, gospodarstva, politike, društvenog suživota; ali ne samo nove ideje, prije svega nove putove, kojima treba zajedno težiti. 

''I neka ste također velikodušni u stvaranju novih života, uvijek i samo za ljubav! Ljubav prema mužu i ženi, ljubav prema obitelji, ljubav prema djeci, a također i ljubav prema Europi, kako bi bila zemlja mira, slobode i dostojanstva za sve'', kazao je na kraju poruke Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: