Papa Franjo: ''Potrošiti život za Evanđelje, tako kršćani ovdje žive''

Papa Franjo: ''Potrošiti život za Evanđelje, tako kršćani ovdje žive''

Sveti Otac se na svojem 43. apostolskom putovanju zaputio u Mongoliju, srednjoazijsku zemlju od tri i pol milijuna stanovnika, koja broji oko 1450 vjernika katolika. Među njima je 29 svećenika, uključujući dva Mongola, više od 40 redovnica i tri redovnika koji pripadaju desetak kongregacija i različitih su nacionalnosti, te tri misionara laika.

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
02.09.2023 16:42

U glavnom gradu Ulan Batoru papa Franjo se susreo s mongolskim biskupima, svećenicima, misionarima, posvećenim muškarcima i ženama te pastoralnim djelatnicima.

Na samom ulasku u katedralu sv. Petra i Pavla dočekala ga je Mongolka. Na ulazu u ger, njihovu tradicionalnu 'kuću', ponudila mu je šalicu mlijeka umotanu u plavi šal. Pri samom ulasku u katedralu kratko se susreo i sa ženom koja je prije 10-ak godina pokupila odbačeni kipić Djevice Marije, kasnije ustoličenog u ovoj katedrali i prozvanom Majka nebeska. Pred tim je kipom 8. prosinca prošle godine kardinal Marengo posvetio Mongoliju Mariji.

Susret s klerom u ulanbatorskoj katedrali započeo je obraćanjem predsjednika Biskupske konferencije srednje Azije, monsinjora José Luisa Mumbiela Sierre, biskupa Presvetog Trojstva u Almatyju. 

Potom je Papa Franjo poslušao 3 svjedočanstva: časne sestre misionarke, mongolskog svećenika i jedne pastoralne djelatnice. Kazao im je kako je radost Evanđelja razlog koji ih je potaknuo na posvećeni život. Mongolskim katolicima poručio je da se nadahnjuju riječima 34. psalma: ''Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin''. Vratiti se Izvoru, Isusovu licu, potrošiti život na Evanđelje, služenje i zajedništvo – neke su od glavnih naglasaka u Papinu govoru koje je uputio mongloskim vjernicima. Na kraju susreta u katedrali, Sveti Otac blagoslovio je kip Majke nebeske.

Istoga dana Papa se u Ulan Batoru susreo s predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora. Susreo se s predsjednikom Republike, premijerom, članovima Vlade i diplomatskog zbora, civilne i vjerske vlasti te predstavnicima iz svijeta kulture. Ovo je prvi državni posjet rimskog biskupa Mongoliji, a suradnja Svete Stolice i te zemlje traje već 30 godina.

U prigodnom govoru papa Franjo pohvalio je aktivnu ulogu Mongolije u promicanju svjetskog mira. Potaknuo je na zajedničko zalaganje, suradnju i dijalog. U ovoj zemlji, smatra Papa, sloga među vjernicima različitih vjeroispovijesti doprinosi moralnom i duhovnom napretku naroda. 

Predzadnji dan svog apostolskog putovanja u Mongoliju, u nedjelju 3. rujna, Sveti Otac sudjelovat će na Ekumenskom i međureligijskom susretu, a potom će predslaviti svečanu svetu Misu s mongolskim katolicima.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: