Papa Franjo povodom Godine svetoga Jakova: 'Iziđimo iz sebe kako bismo se otvorili drugima'

Papa Franjo povodom Godine svetoga Jakova: 'Iziđimo iz sebe kako bismo se otvorili drugima'

Jubilejska godina svetoga Jakova prvi je put slavljena 1122. godine, i otad se slavi svake godine u kojoj liturgijski spomen svetoga Jakova spada u nedjelju.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
04.01.2021 10:09

 

Posljednjega dana 2020. godine, 31. prosinca, započela je Godina svetoga Jakova, jubilej koji se slavi u godini u kojoj je 25. srpnja, spomendan svetoga Jakova mučenika, nedjelja. Upravo će tako biti ove, 2021. godine. Tema događaja glasi: 'Iziđi iz svoje zemlje! Apostol te čeka.'

Kako prenosi Vatican News, najavljujući vjernicima taj jubilej, nadbiskup Santiaga de Compostela, mons. Julián Barrio Barrio, govorio je o godini milosti i oprosta za sve koji će htjeti sudjelovati.

– U ovoj, trećoj Svetoj godini svetoga Jakova u trećem tisućljeću kršćanstva, hrabro svjedočanstvo apostola svetoga Jakova prigoda je za ponovno otkrivanje životnosti vjere i poslanja, koju smo primili na krštenju – napomenuo je nadbiskup.

Upravo se nadbiskupu obraća papa Franjo u poruci koju je poslao u prigodi otvaranja Svetih vrata, kako bi izrazio ljubav i blizinu svima koji sudjeluju u tom trenutku milosti za cijelu Crkvu, a posebno za Crkvu u Španjolskoj i u Europi.

– Slijedeći apostolove tragove, ostavljamo svoje 'sebe' te sigurnosti za koje se hvatamo, ali s jasnim ciljem u mislima; nismo lutajuća bića koja se stalno vrte oko sebe ne stižući nikamo. Gospodinov nas glas zove te ga kao hodočasnici prihvaćamo u stavu slušanja i traženja, krećući na to putovanje kako bismo susreli Boga, druge i same sebe – napisao je Papa.

Istaknuo je kako je cilj važan koliko i put prema njemu, koji je put obraćenja nasljedujući Isusa koji je Put, Istina i Život. Spomenuvši apostolsko pismo: 'Misericordia et misera', od 20. studenog 2016. godine, nastavio je porukom koja ohrabruje.

– Na ovom nas putu prati Božje milosrđe te ako i ostane stanje slabosti zbog grijeha, nadvladat će ga ljubav koja nam dopušta gledati u budućnost s nadom i spremnošću vratiti svoj život na pravi put – napisao je Sveti Otac.

Podsjetio je da se na putu trebamo prije svega osloboditi stvari koje opterećuju te, jer u životu ne hodimo sami, povjeriti se svojim suputnicima bez sumnji i nepovjerenja, što nam pomaže prepoznati u drugomu dar koji nam Bog daje kako bi nas pratio na tom putu.

– Riječ je o tome da iziđemo iz sebe kako bismo se sjedinili s drugima, kako bismo se uzajamno čekali i podupirali, dijeleći napore i uspjehe. Na kraju puta naći ćemo se s praznom naprtnjačom, ali sa srcem punim iskustava oblikovanih u suprotnosti i u skladu sa životom druge naše braće i sestara koji dolaze iz drukčijih životnih i kulturnih sredina – napomenuo je Papa.

Hodočasnika je papa Franjo opisao kao osobu koja je sposobna staviti se u Božje ruke, svjesna da je obećana domovina već prisutna u Kristu koji joj je blizu.

Tri geste koje hodočasnici ostvare kad stignu do Svetih vrata podsjećaju na razlog putovanja. Prva je promatranje, u Trijemu slave, mirnoga pogleda Isusa, milosrdnoga sudca, koji nas prima u svoj dom. Druga je zagrljaj koji do nas dolazi iz slike apostola Jakova koji nam pokazuje put vjere. Sudjelovanje na euharistijskom slavlju, odnosno treća gesta, poziva nas osjetiti da smo Božji narod pozvan podijeliti radost Evanđelja – istaknuo je papa Franjo.

Jubilejska godina svetoga Jakova prvi je put slavljena 1122. godine, i otad se slavi svake godine u kojoj je liturgijski spomen svetoga Jakova, odnosno 25. srpnja, nedjelja. Tako se u jednom stoljeću taj jubilej slavi otprilike 14 puta. Na hodočašću, Putu svetoga Jakova, prvom kulturnom europskom itinereru i kulturnoj baštini čovječanstva, te jednom od najstarijih i najvažnijih putova kršćanstva, svake godine sudjeluju milijuni ljudi. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: