Papa Franjo predslavio Misu u Trstu: "Nastavite raditi na prvoj crti bojišnice za širenje Evanđelja nade"

Papa Franjo predslavio Misu u Trstu: "Nastavite raditi na prvoj crti bojišnice za širenje Evanđelja nade"

Na Misi je sudjelovalo oko 8500 vjernika, a koncelebrilalo je 98 biskupa i 260 svećenika.

Autor
Laudato
Fotograf
Holy See press Office
Objavljeno:
 
07.07.2024 12:23

 

Papa Franjo danas je u Trstu predslavio svetu Misu prigodom završetka 50. Socijalnog tjedna katolika, na kojoj je bilo nazočno oko 8500 vjernika. Uz Papu je koncelebriralo 98 biskupa i 260 svećenika, a prisutni su bili biskupi i pastori iz Srpske pravoslavne, Grčke pravoslavne i Luteranske crkve, te biskupi iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Osvrćući se na pročitana čitanja, Sveti Otac je kazao kako je Bog uvijek podizao proroke  kako bi ponovno probudio nadu slomljenih srdaca i podupro teškoće putovanja, Bog je uvijek podizao proroke među svojim narodom, no često se susreće s buntovnim narodom.

''Isus također ima isto iskustvo kao i proroci. Vraća se u Nazaret, u svoju domovinu, među ljude s kojima je odrastao, ali ga ne prepoznaju, dapače odbacuju ga: "K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše" (Iv 1,11). Evanđelje nam govori da im je Isus "bio sablazan" (Mk 6,3), ali riječ "sablazan" ne odnosi se na nešto opsceno ili nepristojno kako ju danas koristimo; skandal znači "kamen spoticanja", odnosno prepreka, smetnja, nešto što vas blokira i sprječava da idete dalje. Zapitajmo se: koja je to prepreka koja nas sprječava da povjerujemo u Isusa?'' kazao je Papa.

''Kako se Bog, svemogući, može otkriti u krhkosti ljudskog tijela? Kako svemogući i jaki Bog, koji je stvorio zemlju i oslobodio svoj narod od ropstva, može postati slab do te mjere da se utjelovi i sagne da opere noge učenicima?''

''Braćo i sestre, to je sablazan: vjera utemeljena na ljudskom Bogu koji se spušta prema čovječanstvu, koji se brine za njega, koji je dirnut našim ranama, koji uzima naš umor na sebe, koji lomi kao kruh za nas. Privlači jak i moćan Bog, koji je na mojoj strani i u svemu me zadovoljava; slab Bog, koji umire na križu iz ljubavi i također traži od mene da nadvladam svu sebičnost i dam svoj život za spasenje svijeta, neugodan je Bog. Braćo i sestre, to je sablazan'', rekao je Sveti Otac.

''Ipak, danas nam ne treba religioznost zatvorena u sebe, koja diže pogled u nebo ne brinući se za ono što se događa na zemlji i slavi liturgije u hramu zaboravljajući na prašinu koja nam se slijeva ulicama, već trebamo sablazan vjere ukorijenjene u Boga koji je postao čovjekom i stoga ljudske vjere, tjelesne vjere, koja ulazi u povijest, koja nježno dodiruje živote ljudi, koja liječi slomljena srca, koji postaje kvasac nade i klica novoga svijeta.

''To je vjera koja budi savjesti iz njihove obamrlosti, koja stavlja prst na rane društva kojih ima puno, koja postavlja pitanja o budućnosti čovjeka i povijesti; to je nemirna vjera, i trebamo živjeti takvu vjeru, koja ide od srca k srcu, koja nam pomaže nadvladati prosječnost i lijenost srca, koja postaje trn u oku društvu često umrtvljenom i omamljenom konzumerizmom'', dodao je Papa.

Potaknuo je okupljene da se upitaju zašto se ne sablažnjavaju pred zlom koje se širi, životom koji je ponižen, pred problemima rada, patnjom migranata i drugim nepravdama svijeta.

''Dragi naši, Isus je živio proročanstvo svakodnevnog života u vlastitom tijelu, ulazeći u život i svakodnevne priče ljudi, očitujući Božju samilost u ljudskim i krhkim stvarima ranjenog čovječanstva. I zbog toga je netko bio skandaliziran od Njega, postao je prepreka, bio je odbačen do te mjere da bude suđen i osuđen. Ipak, ostao je vjeran svome poslanju, nije se sakrio iza dvosmislenosti, nije se pomirio s logikom političke i vjerske moći. Od svog života učinio je žrtvu ljubavi Ocu. Tako i mi kršćani: pozvani smo biti proroci i svjedoci Kraljevstva Božjega, u svim situacijama koje doživljavamo, na svakom mjestu gdje živimo'', kazao je Papa u svojoj homiliji.

Dodao je kako iz Trsta, s pogledom na Europu, raskrižjem naroda, kultura i granica, potiču san o novoj civilizaciji utemeljenoj na miru i bratstvu.

''Neka nas Isus ne sablažnjava, nego, naprotiv, budimo ogorčeni na sve one situacije u kojima se život brutalizira, ranjava i ubija; nosimo proročanstvo Evanđelja u našem tijelu, svojim izborima čak i prije riječima. Dosljednost odabira i riječi. I ovoj tršćanskoj Crkvi želim reći: naprijed! Nastavite raditi na prvoj crti bojišnice za širenje Evanđelja nade, osobito prema onima koji dolaze s balkanske rute i prema svima onima koje treba u tijelu i duhu ohrabriti i utješiti. Potrudimo se zajedno: da ponovnim otkrivanjem sebe ljubljenih od Oca svi možemo živjeti kao braća. Svi braća, s osmjehom dobrodošlice i mirom u duši!'' završio je Papa.

Na kraju Mise s okupljenima je izmolio Angelus te također uputio nekoliko rečenica.

''Trst je jedan od onih gradova koji imaju zadaću okupljati različite ljude: nalazi na raskrižju putova između Italije, srednje Europe i Balkana. U tim je situacijama izazov za crkvene i civilne zajednice znati spojiti otvorenost i stabilnost, dobrodošlicu i identitet. I tako želim reći: imate sve što je potrebno da se suočite s ovim izazovom! Kao kršćani imamo Evanđelje, koje daje smisao i nadu našim životima; a kao građani imate Ustav, pouzdan 'kompas' za put u demokraciju. Dakle, naprijed! Bez straha, otvoreni i čvrsti u ljudskim i kršćanskim vrijednostima, susretljivi, ali bez ugrožavanja ljudskog dostojanstva. Iz ovog grada obnavljamo svoju predanost molitvi i radu za mir: za napaćenu Ukrajinu, za Palestinu i Izrael, za Sudan, Mjanmar i svaki narod koji pati od rata. I zazivamo zagovor Djevice Marije, koja se na Monte Grisi časti kao Majka i Kraljica'', rekao je papa Franjo.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: