Papa Franjo prihvatio ostavku Giuseppea Pinta

Papa Franjo prihvatio ostavku Giuseppea Pinta

Mons. Giuseppe Pinto bio je nuncij u Republici Hrvatskoj.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.08.2020 11:28

 

Nekadašnji nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto zamolio je Papu za povlačenje iz službe apostolskoga nuncija iz zdravstvenih razloga, a Papa je ostavku prihvatio, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, piše IKA.

Papa Franjo imenovao je mons. Giuseppea Pinta apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 1. srpnja 2017. Nadbiskup Pinto svoju službu započeo je 9. rujna te godine predavši vjerodajnice Predsjednici Republike Hrvatske. Prvi put je kao Papin izaslanik predslavio Misu u zagrebačkoj katedrali 11. listopada 2017., na spomendan sv. pape Ivana XXIII., a od Hrvatske se oprostio misnim slavljem na Bijelu nedjelju, 28. travnja 2019., na kojem mu je riječi zahvale uputio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, između ostaloga istaknuvši: 'U nizu napretka dobrih odnosa između Svete Stolice i RH bit će upisano i Vaše ime, preuzvišeni gospodine apostolski nuncije mons. Giuseppe Pinto, jer ste svojom tihom, ali aktivnom nazočnošću pridonijeli na sve tri spomenute ravni, diplomatskom, crkvenom, ekumenskom i međureligijskom duhu i ozračju u našoj zemlji u kojoj ste predstavljali Svetu Stolicu.'

Mons. Giuseppe Pinto rođen je 26. svibnja 1952. u Noci (Bari). Za svećenika je zaređen 1. travnja 1978. te inkardiniran u biskupiju Conversano. Doktorirao je kanonsko pravo te u diplomatsku službu Svete Stolice ušao 1. svibnja 1984. Djelovao je u apostolskim nuncijaturama u Papui Novoj Gvineji, Argentini i u Odjelu za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice. Apostolskim nuncijem u Senegalu, Maliju, Gvineji Bisau i u Capo Verde te apostolskim delegatom u Mauritaniji imenovan je 4. prosinca 2001; apostolskim nuncijem u Čileu imenovan je 6. prosinca 2007. te potom na Filipinima 10. svibnja 2011. godine.

Prema vatikanskim izvorima mons. Pinto trenutačno boravi u rodnoj Noci.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: