Papa izrazio blizinu brazilskom narodu snažno pogođenom pandemijom

Papa izrazio blizinu brazilskom narodu snažno pogođenom pandemijom

– Živite jednu od najtežih kušnji vaše povijesti, pandemiju koja nije poštedjela nijednu društvenu kategoriju i koja iza sebe vuče strašne posljedice ožalošćenih srdaca – istaknuo je Papa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
20.04.2021 08:48

 

Više od 300 000 preminulih od koronavirusa, zaraza koja se vrlo brzo širi i brojevi koji se urezuju u kolektivnu savjest, pogotovo kad se pojave vijesti poput one koja govori o otvorenim grobovima kako bi se u njih smjestila tjelesa preminulih za koja nema drugog mjesta. U takvom stanju živi stanovništvo Brazila u ovo vrijeme pandemije bolesti COVID-19. Upravo je tom narodu, i posebno njihovim biskupima, papa Franjo, snagom svoje solidarnosti, uputio videoporuku kojom je završilo 58. plenarno zasjedanje Brazilske biskupske konferencije.

– Živite jednu od najtežih kušnji vaše povijesti, pandemiju koja nije poštedjela nijednu društvenu kategoriju i koja iza sebe vuče strašne posljedice ožalošćenih srdaca u obiteljima koje često nisu mogle ni pozdraviti svoje drage – istaknuo je papa Franjo na početku poruke.

Taj odlazak bez pozdrava, u najvećoj samoći, jedna je od najvećih boli onih koji odlaze i onih koji ostaju. Međutim, tek proslavljeni Uskrs poruka je pobjede nad smrću.

– Naša vjera u uskrsloga Krista pokazuje nam da možemo nadvladati taj tragični trenutak. Naša nam nada daje hrabrost da ustanemo, a milosrđe nas tjera da plačemo s onima koji plaču i da pomognemo, ponajviše najpotrebitijima, kako bi se mogli ponovno nasmiješiti. Milosrđe je, osim toga, poticaj za biskupe da se liše svakog lažnog blistavila – podsjetio je Papa.

Poslanje je Crkve u Brazilu, za papu Franju, dakle, biti sredstvo jedinstva, i to danas više nego ikada! Zbog toga je potrebno staviti na stranu podjele i nesuglasice.

– Potrebno je ponovno se susresti u onomu što je bitno. Potrebno je da sve sastavnice društva zajedno rade kako bi, osim koronavirusa, nadvladale i drugi virus koji već dugo zaražava čovječanstvo, a to je virus ravnodušja koji proizlazi iz sebičnosti i stvara društvenu nepravdu. Kip Naše Gospe od Aparecide, koji je oštećen izvađen iz mora, mogao bi poslužiti kao simbol brazilske stvarnosti: 'Ono što je bilo odvojeno, vraća jedinstvo' – napomenuo je papa Franjo.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: